Hlavní obsah

První čistě elektrická Toyota dorazí již v roce 2022

Foto: Toyota

Záplava nově představovaných elektromobilů pokračuje, tentokrát je na řadě Toyota se svým crossoverem zcela nové generace, který vyvíjela společně s automobilkou Subaru. Zatím neznáme mnoho technických podrobností, ale už první informace znějí dost nadějně!

Článek

Toyota se nijak zvlášť netají nedůvěrou vůči bateriovým elektromobilům, ale protože vodík, představující jedinou alternativu, čeká ještě dlouhý běh (s nejistým cílem), musí chtě nechtě začít produkovat i vozy nabíjené ze zásuvky. První vlaštovkou byl crossover C-HR přestavěný na elektrickou verzi (a podobně upravený Lexus UX), nyní ale přichází se zcela novou konstrukcí, která už s konvenčním pohonem vůbec nepočítá.

Nová architektura se jmenuje e-TNGA a jde o modulární elektrickou platformu skateboardového typu – bateriový balík uprostřed v podlaze a jeden nebo dva elektromotory přímo na nápravách, dlouhý rozvor a krátké převisy pro maximalizaci vnitřního prostoru. Tedy solidní základ pro moderní elektromobil mnoha různých velikostí.

Foto: Toyota

Ostrými hranami se u Toyoty v posledních letech nešetří

Například pro crossover o velikosti RAV4, jenž se stane prvním sériovým modelem Toyoty postaveným na e-TNGA. Jmenuje se „bZ4X“ (což rozklíčováno a volně přeloženo znamená „bezemisní crossover s pohonem všech kol“) a na jeho vývoji Toyota spolupracovala se Subaru, takže podobné auto brzy uvidíme i se souhvězdím Plejád na přídi.

Žádné technické specifikace ani jiné bližší detaily Toyota zatím neuveřejnila, ale aspoň naznačila, že by produkční verze bZ4X měla těžit z bohatých zkušeností Toyoty s elektromobilitou (své proslulé hybridy vyrábějí už takřka čtvrt století) a přidávat k tomu zkušenosti Subaru s pohonem všech čtyř kol. K tomu si přidejte spoustu vnitřního prostoru (díky dlouhému rozvoru), dynamické jízdní vlastnosti (kola až v rozích a nízké těžiště) a typickou spolehlivost japonských aut, a mohlo by jít o hodně zajímavé auto…

Toyota by do roku 2025 chtěla mít v produktové nabídce hned 15 bateriových elektromobilů, sedm z nich má patřit do rodiny označené „bZ“ – první z nich bude právě bZ4X, jež dorazí na trh zpočátku příštího roku.

Reklama

Načítám