Hlavní obsah

První český hybrid? Hyundai ho už vyrábí v Nošovicích!

Foto: Hyundai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hyundai spustil v Nošovicích na Frýdecko-Místecku výrobu hybridního modelu Tucson. Jedná se tak o historicky první hybrid sériově vyráběný na území České republiky!

Článek

Automobilka začala s výrobou hybridního Tucsonu v pátek 1. června. Novinka disponuje vznětovým motorem o objemu 2,0 litru v kombinaci s malým elektromotorem. Hyundai díky tomu slibuje snížení spotřeby i emisí a zlepšení jízdní dynamiky vozu.

Auto využívá technologie MHEV 48 V: „Elektrická část systému zahrnuje lithium-iontové akumulátory 48 V/0,44 kWh, generátor s funkcemi spouštěče a elektromotoru MHSG, nízkonapěťový měnič stejnosměrného proudu LDC a invertor,” uvádí automobilka.

Při akceleraci má elektromotor nového Tucsonu dodávat až 12 kW, čímž má snižovat spotřebu paliva a snižovat zatížení motoru spalovacího, při prudké akceleraci pak svým výkonem podporuje motor dodatečným točivým momentem. Během brždění se mají naopak, díky rekuperaci kinetické eneregie, dobíjet akumulátory.

Hyundai slibuje úsporu paliva i snížení emisí o 7 %. Do prodeje by tento hybrid měl jít v průběhu letošního léta. Od jara příštího roku by pak měla být technologie dostupná i pro vznětové motory o objemu 1,6 litru. Korejská automobilka si dává za cíl do roku 2025 prodávat celkem 18 ekologicky šetrných vozů, z toho 4 hybridní, 4 plug-in hybridy, 5 elektromobilů a jeden vodíkový automobil. Jsme zvědaví, jak na to odpoví soused z Boleslavi!

Reklama

Načítám