Hlavní obsah

Průzkum mezi řidiči: Využívají hlasové ovládání v autě?

Foto: Shutterstock

Čím dál víc aut na trhu umožňuje ovládání hlasem, a to jak autorádia nebo navigace, tak třeba i klimatizace. Ale využívají ho vůbec řidiči? Seznam.cz si na to zpracoval exkluzivní průzkum!

Článek

Výzkumníky společnosti Seznam.cz zajímalo, kolik procent lidí ví, že má v autě funkce hlasového ovládání, a kolik procent jich opravdu využívá. Průzkum proběhl v druhé půlce června mezi 826 uživateli Seznamu a z výsledků vyplynulo, že ačkoliv znalost možnosti hlasového ovládání je poměrně vysoká (66 %), málokdo tyto funkce skutečně pravidelně používá.

Češi jsou známí tím, že rádi koukají do mobilů. Není proto asi překvapením, že podle průzkumu je preferujeme i k navigaci za volantem. Nicméně pravidelně ovládá hlasem navigaci v mobilu jen čtyři procenta řidičů. Sedm procent pak ovládá mobil hlasem obecně, kromě navigace hlasové ovládání využívají nejčastěji pro vyhledávání na internetu nebo pro psaní krátkých zpráv, jako jsou SMS či zprávy v aplikacích typu Messenger.

Důvodem nepoužívání hlasových služeb není pravděpodobně neznalost technologie, ale spíš nízká uživatelská přívětivost: „Většina uživatelů, kteří vědí o možnosti hlasového ovládání, si tuto funkci také vyzkoušela - obecně u ovládání mobilu, i pro navigaci,” popisuje uživatelský a marketingový výzkumník společnosti Seznam.cz Darek Pikálek. Respondentům vadí časté chyby při zadávání a s tím spojená nutnost častého opravování textu, což je, ruku na srdce, objektivně asi nejvíce otravná věc na celém hlasovém ovládání.

Hlasové ovládání rádia či klimatizace ve voze je doménou spíše dražších automobilů. Ani tam ale, zdá se, nenajde plné využití: „Z majitelů takto vybavených vozů ho pravidelně využívá jen přibližně jedna sedmina,“ uvedl Darek Pikálek. Naopak čím dál více lidí si v autě pouští hudbu spárováním svého mobilního telefonu s vozidlem, a to jak pomocí USB kabelu, tak i přes Bluetooth. Statistice sice s přehledem vévodí poslech klasických FM stanic na autorádiu (77 %), pouštění písniček z mobilu je ale hlavně mezi mladými čím dál více populární a dá se očekávat, že podíl tohoto způsobu poslechu v následujících letech ještě poroste. Dnes už je tato technologie také v nových vozech takřka standardem.

Nová auta umožňují také zobrazení displeje mobilního telefonu na zabudované obrazovce ve voze. To je poměrně šikovná a praktická věc, která pomalu získává na popularitě. Přečtete si tak třeba esemesku během čekání na semaforu bez otravného lovení mobilu v kapse od kalhot. Zatím touto funkcí disponuje jen asi dvanáct procent aut, toto číslo však bude stoupat tak, jak se budou rozšiřovat auta s mladším rokem výroby. A tohle budou řidiči používat určitě častěji než povídání si s klimatizací...

Reklama

Související témata:
Načítám