Hlavní obsah

Prodloužený Rolls-Royce Ghost – zase o kus dál

Foto: Rolls-Royce

Prodloužená verze Rolls-Royce Ghost právě dorazila. Už tak ohromnou míru komfortu původního Ghostu posouvá na úplně novou úroveň

Komu by náhodou „běžný“ Ghost nestačil, ale obrovitý Phantom by už na něj byl příliš okázalý, pro toho tu bude Ghost Extended. Tedy prodloužená verze, nabízející více prostoru na zadních sedadlech. A co si budeme povídat, u vozů této kategorie jde o místo vzadu až v první řadě…

Článek

Je to vlastně poměrně nedávno, co byla představena druhá generace modelu Ghost, a tak bylo jen otázkou času, kdy se ukáže také prodloužená verze. Ta je oproti původní variantě delší o 170 milimetrů (celkem má 5 716 milimetrů) , takže nabídne nejvíc místa na zadních sedadlech ze všech sedanů na světě – s výjimkou velkého bratra Phantoma. Jenomže když si pořídíte Phantoma, je nemístné, abyste si jej řídili sami. Proto sama automobilka o prodlouženém Ghostu říká, že je určen pro lidi, kteří si svůj Rolls-Royce rádi řídí sami, ale zároveň často využívají služeb řidiče.

Foto: Rolls-Royce

V Goodwoodu se pokusili do původní karoserie zasahovat co možná nejméně, aby nebyla narušena silueta a elegance Ghostu

V Goodwoodu chtěli, aby silueta a elegance originálu utrpěly co možná nejméně, takže zvenku fakticky došlo jen na prodloužení zadních dveří a okolních panelů karoserie. Extra prostor dává více místa pro větší a pohodlnější sedadla, takže si svůj Rolls-Royce Ghost Extended můžete vybavit speciálními sedadly, která nabídnou stejnou míru komfortu, klidu a pohodlí jako ta v luxusním tryskáči. V Rolls-Roycu jim říkají „Serenity Seats“, tedy poklidná sedadla.

Přítomnost ledničky na lahev šampaňského mezi sedadly tu překvapí jen málokoho. Zajímavé ale je, že tato součást výbavy byla vyvíjena společně s organizací Master Sommelier, která sleduje a hodnotí standardy a služby sommelierů a samotnou kvalitu nápojů.

Verze Extended se ale neliší jen větším množstvím místa na zadních sedadlech. Vylepšení doznal i komfort jako takový – Ghost Extended veze pod karoserií celých 100 kilogramů tlumících a izolačních materiálů, aby pohodu a klid na palubě nemohlo narušit absolutně nic.

Foto: Rolls-Royce

Ještě více místa a ještě více tlumících materiálů, to je Ghost Extended. Klid a pohoda jako v letadle!

Uvádí se, že jde aktuálně o technologicky nejvyspělejší Rolls-Royce ze všech – je tu třeba velmi sofistikovaný systém vzduchové filtrace, obří head-up displej, funkce samočinného parkování a nechybí ani poslední verze laserových světel, která teď budou svítit celých 600 metrů před dlouhatánskou kapotu. Noc bude tedy pro řidiče vašeho Ghostu v podstatě jen relativní pojem.

Jelikož se nový Ghost nabízí výhradně s jedním motorem, pohonná jednotka je nám tedy všem jasná – 6,75l dvanáctiválec twin-turbo o výkonu 563 koní a točivém momentu 850 newtonmetrů. Nově vyvinuté odpružení nabízí funkci „Kouzelného koberce“ díky variabilním tlumičům v kombinaci s takzvanými horními lichoběžníky, které jsou v branži novinkou, doplněné o systém vyrovnávání náklonů jak v podélné tak příčné rovině.

Převodovka snad ani nemůže být nic jiného než osvědčený osmistupňový automat z dílen ZF, zde speciálně uzpůsobený pro charakter vozu a také sílu dvanáctiválcového motoru. K maximální kontrole za jakýchkoliv podmínek pomáhá pohon všech kol, spojený ještě s řízením všech kol, které v nízkých rychlostech pomáhá obratnosti tohoto korábu, kdežto ve vyšších rychlostech zlepšuje stabilitu.

Ceny prodlouženého Ghosta ještě nebyly zveřejněny, ale můžete se spolehnout na to, že bude o něco výš než 8 milionů korun, což je cena za „běžný“ Ghost v základu. Na druhou stranu – za silniční jachtu to je vlastně skoro adekvátní cena. Nebo máme říct silniční tryskáč?

Reklama

Související témata:
Načítám