Hlavní obsah

Proč sedí fotbaloví hráči na závodních sedačkách do aut?

Foto: FC Queidersbach

Závodní sedadla na fotbalových stadionech

Abychom byli zcela upřímní, doznívající mistrovství světa v čutané nás nechává naprosto chladnými. Jenže jakkoliv nám tak úplně neimponuje, co se děje na trávníku, zaujala nás jedna věc mimo něj. Všimli jste si někdy toho, že hráči na střídačkách okolo hřiště sedí na závodních sedačkách z aut?

Článek

Zjišťovat, proč celé týmy profesionálních hráčů sedí v závodních skořepinách, se vydali zjišťovat redaktoři automobilového magazínu Jalopnik. Jedna značka na fotbalových stadionech převládá a jedná se o dobře známé Recaro. Právě u Recara tradice skořepin ve fotbalových klubech začala a táhne se až do devadesátých let.

V daném období byl majitelem značky Recaro jistý Ulrich Putsch, jenž byl zároveň členem představenstva fotbalového klubu F.C. Kaiserslautern. Jeden z manažerů týmu, který pravidelně chodil na zápasy, měl problémy s bolavými zády, tak mu Putsch nabídl jako řešení právě ergonomickou sedačku Recaro.

Netrvalo dlouho a na sezónu roku 1994 už měl německý tým svou zakázkovou lavici na střídačce poskládanou ze skořepin Recaro a vyrobenou v rámci sponzorské dohody. Důvod byl naprosto jednoduchý – závodní sedadla z auta jsou pohodlná, ergonomická, mohou být vyhřívaná do nepříznivého počasí a navíc vypadají skvěle. Velmi často nechybí dokonce ani otvory na závodní vícebodové pásy, ačkoliv ty už jsou vzhledem k určení na stadionech poněkud zbytečné.

Závodní sedačky zažily v druhé polovině devadesátých let prudký rozmach a na fotbalových stadionech přibývaly jako houby po dešti. Náhle už nebylo jedno, na čem hráči sedí, a Recaro sázelo jednu lavici ze závodních sedadel za druhou. Postupně do hry přibyli i další výrobci z automobilové sféry, ale také výrobci sedadel pro civilní letectví. Proto když už nesedí profesionální hráči z vyšších lig v závodních skořepinách, sedí zpravidla v sedadlech připomínajících ta v letadle.

Recaro však zůstalo mezi nejoblíbenějšími dodavateli a podle mluvčího je používá 70 vrcholných fotbalových týmů z celého světa. Najdou se na stadionech Realu Madrid, Borrussie Dortmund a mnoha dalších. A celé to vzniklo kvůli bolavým zádům jednoho manažera.

Reklama

Související témata:
Načítám