Hlavní obsah

Proč má Honda Civic Type R netradičně tři koncovky výfuku?

 

Na videotest Civicu Type R jsme se opravdu těšili. Ovšem ejhle! - Ostrý, extravagantní a silácký hrdina připomínající odvážného japonského samuraje naplno odhalil jeden nedostatek. Při špatném počasí totiž z Type-R jen těžko vymáčknete veškerý jeho potenciál.

Článek

Po pouhých dvou letech od premiéry předchozí generace Civicu Type R představila Honda novou, v pořadí již pátou. Ta chce doslova zadupat všechny své soupeře z kategorie hothatchů. Už jenom samotný design je ukázkou síly, extravagence a maximalismu. Hned na první pohled poznáte, že Type R není jenom obyčejný Civic. Ona nepřehlédnutelná výraznost čpí z auta na míle daleko, což ale mezi motoristické fanoušky přineslo trochu kontroverze. Někteří jsou z obscénosti Civicu nadšeni, jiní si zoufají ona svalnatost je až příliš zbytečná. Honda ovšem tvrdí, že všechny křidélka a výstupky na autě mají opodstatněný důvod a jsou součástí aktivní aerodynamiky.

Ondra si od samého začátku nemohl vynachválit motor 2.0 VTEC Turbo s výkonem 320 koní. Přesně takto točivý agregát s plynulým nástupem a dobře dávkovatelnou silnou ve velikém spektru otáček by mohl být předobrazem pro všechny ostatní konkurenty. Nastavení podvozku je ale zcela podřízeno stabilitě, rychlosti a nejlepšímu času na severní smyčce Nürburgringu. Jenže právě nastevení vyloženě pro nejlepší časy není vždy tím optimálním, zejména ne na běžných silnicích. Navíc i díky sychravému počasí Ondra brzo narazil na podstatný nedostatek nového Type R, protože na kluzké vozovce z něj zkrátka nedokážete vyždímat veškerý jeho potenciál. A proč má sportovní Civic ony tři koncovky výfuku? Vysvětlujeme ve videu!

Reklama

Načítám