Hlavní obsah

Proč jsou klasická MPV nenahraditelná? Ukážeme vám to!

Foto: Michal Jirák

Říká se, že jsou klasická MPV nenahraditelná. Ale proč? Otestovali jsme to...

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční MPV, která nevypadají jako předělaná dodávka, z trhu mizí. Lidé je všeobecně nekupují a raději sáhnou po nějakém moderním SUV či crossoveru. A to je možná chyba, jelikož víceúčelové rodinné vozy stále dokážou nabídnout to, co jiné modely ne. Nevěříte? Ukážeme vám to na srovnání Škody Kodiaq s Citroënem Grand C4 Picasso.

Článek

Škoda Kodiaq v sedmimístném provedení slouží jako reprezentativní příklad rodinného SUV, zaměřeného nejen na řidiče, ale i na celou posádku. Oproti tomu podobně zacílený Citroën Grand C4 Picasso patří mezi typické zástupce tradičních MPV, která nevypadají jako přestavěná dodávka (krabice).

Foto: Michal Jirák

Za SUV bude bojovat Kodiaq, zatímco za tradiční MPV Grand 4 Picasso

Dnes ovšem nebudeme řešit výkon, jízdní vlastnosti nebo spotřebu, prozkoumáme veledůležitou praktičnost, variabilitu a celkovou vzdušnost.

Nastupování a manipulace

U vozů platí, že čím větší nástupní otvor, tím lepší. Svoji roli hraje rovněž úhel otevření dveří, zejména těch zadních.

Foto: Michal Jirák

SUV má vyšší posez, tudíž se do něj např. malým dětem hůře nastupuje

Když kouknete na škodovku a citroën, tak uvidíte, že zadní vrata u MPV poskytnou o něco málo větší manipulační prostor. Vrcholem praktičnosti jsou poté boční posuvné dveře, známé třeba z Volkswagenu Sharan.

Foto: Michal Jirák

Komfortní nástup do MPV ocení naši nejmenší i senioři

Třetí řada

Rodinné vehikly bývají častokrát sedmimístné, což platí pro obě zkoušené karosářské varianty. Znovu však můžeme pozorovat, že nástup do třetí řady francouzští konstruktéři vychytali o něco lépe než ti čeští.

Foto: Michal Jirák

U Picassa je nástup do třetí řady vychytaný

Musíte si též uvědomit, že úplně vzadu jezdí obvykle malé děti, které jsou mnohdy nemotorné a o kdeco zakopnou, proto rodiče u Picassa zajisté ocení volný přímý průchod dozadu.

Foto: Michal Jirák

V Kodiaqu nejde o úplně optimální řešení

Samotný cestovatelský život v kufru je u MPV zpravidla vzdušnější, nabídne o něco rozmanitější výhled ven a v případě Grand C4 také samostatné ovládání intenzity ventilace (to ocení i váš pes), což ve škodovce chybí úplně.

Foto: Michal Jirák

Zde Grand 4 poprvé narazila, koukněte na pasažérku vzadu, nemá místo pro nohy

Testováním však vyšlo najevo, že Kodiaq poskytne posádce úplně vzadu více místa pro nohy, a to i v případech, kdy ve druhé řadě sedí osoba vyššího vzrůstu. V tomto ohledu Grand C4 ztrácí pár bodů.

Foto: Michal Jirák

Stejný test v Kodiaqu ukázal, že v tomto ohledu škodovka boduje

Druhá řada

Záhy je však získává zpět, především díky třem prostředním samostatným sedadlům, navíc nezávisle posuvným a sklopným.

Foto: Michal Jirák

Všeobecná výhoda většiny MPV – tři samostatná sedadla

Kodiaq (a většina sedmimístných SUV) má v druhé řadě posuvnou lavici dělenou 60:40, takže dětské sedačky (ISOFIX) dáte jen na kraje, nikoli též doprostřed jako v případě citroënu.

Foto: Michal Jirák

Díky tomu dáte dozadu klidně tři autosedačky (ISOFIX)

Rodinné víceúčelovky mívají v druhé řadě rovněž sklopné stolky – pro někoho věc zcela zbytečnou, ale pro jiného naprosto nutnou.

Foto: Michal Jirák

V Kodiaqu dáte sedačky jen na kraje a mezi ně si rozhodně nesednete. V tomto ohledu citroën jasně zvítězil

Pracoviště řidiče

Pokud se přesuneme na místo řidiče rodinné „grandky“, do očí nás uhodí božské prosklení a protažené čelní sklo. A ty sloupky – skvěle přehledné. Tohle prakticky žádné evropské SUV nenabídne.

Foto: Michal Jirák

Pracoviště řidiče – Grand C4 Picasso

Bystřejší z vás si všimli přídavného středového zpětného zrcátka, které slouží pro kontrolu zadních cestujících – v případě citroënu jde o volitelnou tovární výbavu, zatímco u škodovky musíte sáhnout po originálním příslušenství a dodatečné montáži.

Foto: Michal Jirák

Pracoviště řidiče – Kodiaq Sportline

Přestože jsou oba vozy orientovány na celou posádku, v Grand C4 má řidič stejně více ovládacích prvků takzvaně po ruce. Tak například může pohodlně posouvat sedadlo spolujezdce, pouštět jeho výhřev či masáž, ale zase neotevře servomotory zvedané páté dveře – to pro změnu komfortně zvládá šofér Kodiaqu.

Foto: Michal Jirák

Foto: Michal Jirák

Praktické a komfortní prvky

Francouzské MPV disponuje objemnými odkládacími schránkami, vyndavacím středovým tunelem a úložnými prostory v podlaze uprostřed. Tady všude škodovka ztrácí, nicméně kraluje v jednom důležitém prvku, a to v přesně tvarovaném držáku na velké lahve ve dveřních výplních.

Foto: Michal Jirák

Grand C4 nabídne více přihrádek a různých úložných prostor

Souboj zdaleka nekončí a obývák na útěku z Francie tasí další trumf, kterým je ergonomické sedadlo spolujezdce s elektricky ovládanou podpěrou pro nohy. Takové pohodlíčko vám na dlouhých cestách poskytne máloco.

Foto: Michal Jirák

Kodiaq disponuje praktickým úložným prostorem v loketní opěrce a dveřními výplněmi, kam snadno umístíte i velkou PET lahev

K dokonalosti pak potřebujete už jen lehce sklopit opěradlo, zavrtat se do měkké hlavové opěrky, zavřít oči a dát si dvacet. Kodiaq sice má stehenní podpěru, ale na Grand C4 co-pilotovo relaxační křeslo ani zdaleka nemá.

Foto: Michal Jirák

Foto: Michal Jirák

Kufr a kempování

V sedmimístném uspořádání se může škodovka pochlubit o něco prostornějším zbytkem kufru, zatímco do Francouze už téměř nic neumístíte. Jiná píseň hraje, pokud se vozy přestaví zpátky do pětky, kdy se diference sníží a opět vyvstanou praktické výhody MPV.

Foto: Michal Jirák

Do kufru Grand C4 se pohodlně usadíte, a ještě vás chrání gigantický deštník (páté dveře)

Když se dovnitř zavazadelníku posadíte jako na židli, máte nohy pohodlně na zemi. Stačí tedy nějaký odolnější přehoz přes nákladovou hranu a kempujete i při deštivém počasí, protože vás (zdvižená) prostorná pátá vrata ochrání před dopadajícími kapkami. A co kočárek nebo dětská jízdní kola? Naložení do MPV – opět díky velkému nakládacímu otvoru – téměř žádný problém.

Foto: Michal Jirák

Nohy ve vzduchu? Nepohodlné! Takhle se komfortně sedět nedá

Do SUV typu Kodiaq se sice posadíte také, ale nohama budete stírat leda všudypřítomný vzduch (nepohodlné). Nástup malých (5–6 let) dětí do takového kufru? Leda s horolezeckým vybavením.

Foto: Michal Jirák

Koukněte na tu vzdušnost MPV a prostor kolem rodiny na snímku

A teď ta prostorová vzdušnost. Když sklopíte všechna sedadla (mimo řidiče), uvnitř Grand C4 vznikne obrovská a poměrná rovná plocha, kam se vejdete s celou rodinkou, a ještě tam uspořádáte turnaj v pexesu. Však koukněte na ilustrační snímek našich figurantů.

Foto: Michal Jirák

V SUV se už naši figuranti těsnají. Na turnaj v pexesu to nebude

No a teď se podívejte na ty samé lidi v Kodiaqu. Je jasně vidět, že místa nad hlavou mají znatelně méně, mezera mezi sklopenou druhou a třetí řadou sedadel je poměrně nekomfortní a opěradlo spolujezdce jde úplně sklopit jen u volitelného sedadla standardního typu (nikoli v testovaném Sportline).

Foto: Michal Jirák

Foto: Michal Jirák

Výhody a nevýhody

Sportovně-užitkové vozy mají řadu objektivních výhod. Tohle v současné době velmi populární zboží nabídne obvykle vyšší skvělou výšku, vyšší posez a častokrát i pohon 4x4. Mezi nevýhody můžeme řadit vyšší těžiště, celkově menší výhled z kabiny a stísněnější vnitřní prostor.

MPV jsou celkově praktičtější, občas nabídnou posuvné boční dveře, mají rozměrnější nakládací otvory, armádu přihrádek, vyšší variabilitu, a hlavně častokrát umožní montáž třech dětských sedaček do druhé řady. Čtyřkolka se pak objevuje spíše u drahých modelů (cenově kolem milionu).

Pyrrhovo vítězství

Komu patří zlatá medaile v prakticko-rodinném klání? Inu Citroënu Grand C4 Picasso, ale na rovinu říkáme, že jde spíše o Pyrrhovo vítězství. Proč? Sedmimístné auto sice stále koupíte jako nové (od 490 tisíc korun!), byť přejmenované na Grand C4 SpaceTourer, nicméně s novou generací se už jaksi nepočítá.

Foto: Michal Jirák

Rodinné klání vyhrál všestranný citroën, ovšem důvod k oslavám nemá

Je to tak. Ende, šlus, hotovo. Kdo chce cenově dostupné MPV a bude otálet, zbydou na něj nakonec krabice typu Berlingo/Rifter nebo dražší minivany á la Transporter, Tourneo, Staria a jiné.

No a SUV? Kodiaq nedávno prošel faceliftem (nejlevnější sedmimísto stojí 830 tisíc korun), přičemž jako model všeobecně generuje Škodovce nemalé zisky. Ford se nejspíš vzdá Mondea a namísto něj pravděpodobně nastoupí nějaké SUV. Dále můžeme vzpomenout třeba Mitsubishi, které se pustilo do produktové ofenzívy a dělá kompaktní SUV i z reinkarnovaných osobáků.

Foto: Michal Jirák

Zatím to vypadá, že SUV pohltí tradiční MPV, a to je vážně škoda

I přes to všechno můžeme s čistým svědomím napsat, že jsou klasická rodinná zakulacená MPV nenahraditelná a na trhu prostě budou chybět. Tak kdoví, třeba si to nějaký velký výrobce uvědomí a nad cenově dostupnými pojízdnými obýváky nakonec hůl nezlomí.

Reklama

Načítám