Hlavní obsah

Problém s nabíjením elektromobilů na ulici konečně vyřešen?

Foto: Fully Charged

Britská firma úspěšně testuje chytré zařízení, které může pomoci vyřešit nabíjení elektromobilů a plug-in hybridů na ulicích. Teleskopický stojan je totiž v době neaktivity schovaný v chodníku a díky tomu na ulici nijak nepřekáží. Je tohle řešení elektrifikované budoucnosti?

Článek

Určitě vás to už taky napadlo – když po nás EU chce, abychom všichni jezdili v elektromobilech, kde se budou nabíjet? Ne každý má totiž ten luxus vlastní garáže nebo příjezdové cesty u domu, kde může pohodlně natáhnout dobíjecí kabel. Většina z nás musí parkovat v ulicích, kde je už teď málo místa pro velké nabíječky, a na parkovištích u sídlišť, kde nebude možné natáhnout prodlužovačku ze sedmého patra. Takže jak to vyřešit?

Tu nejpohodlnější alternativu nedávno představil a úspěšně otestoval britský start-up Urban Electric – v chodníku je zabudovaný kompaktní dobíjecí stojan, který na povel vyjede nad úroveň povrchu, a je k němu možné připojit nabíjecí kabel auta zaparkovaného na silnici. V případě neaktivity zůstává stojan schovaný pod zemí, a chodci tak o něj nebudou brkat (vlastně si prakticky ani nevšimnete, že tam nějaký je). Uživatelé pak vše pohodlně ovládají pomocí mobilní aplikaci. Jednoduché, elegantní, praktické.

Foto: Urban Electric

Celé řešení je velice kompaktní, takže na chodníku nijak nepřekáží, ani není příliš náročné na instalaci. Rozumný výkon zase sníží zátížení elektrické sítě

Jen nečekejte žádné extra nabíjecí výkony, nabíječka má totiž výkon relativně skromných 7 kW (tím naopak nepřetěžuje elektrickou síť), což odpovídá běžným domácím wallboxům. Nejčastěji tak bude využíván pro noční nabíjení (kdy je navíc lacinější elektrický proud) – večer po návratu z práce u ní zaparkujete svůj elektromobil, ráno nasedáte do plně nabitého (a předehřátého nebo naopak klimatizovaného) auta. Přes den ho snadno mohou využít plug-in hybridy, které se nabíjí zhruba za dvě hodinky. To nezní úplně špatně…

S rostoucím tlakem na přechod k elektromobilitě (ať už jde o elektromobily nebo plug-in hybridy) se zvyšuje poptávka po rozvoji nabíjecí infrastruktury a podobný teleskopický stojan může být jednou z částí komplexního řešení. To bude zahrnovat páteřní síť rychlonabíječek a hustou síť chytrých lamp, pouličních nabíjecích bodů a podobných zařízení, které umožní elektrifikované automobily pohodlně nabíjet jednoduše tam, kde zrovna potřebujete parkovat. V budoucnu by tak používání elektromobilů nemuselo být plné překážek a komplikací.

Reklama

Načítám