Hlavní obsah

Pro fandy Rychle a zběsile: Postavte si z Lega slavný Dodge

Foto: Lego

Legendu ze slavného filmu můžete mít i doma, aniž byste prodali svoje orgány

Jistě se tu najde nespočet jedinců, kteří by u sebe doma rádi zaparkovali nějaký ten skvost z filmové ságy Rychle a zběsile (řeč je o těch s volantem a čtyřmi koly). A je zřejmé, že jedním z nejoblíbenějších vozů z této série je upravený Dodge Charger Dominica Toretta, kterému se z kapoty tyčil mohutný kompresor a který se při startu dokázal postavit na zadní…

Článek

Záběry to byly pěkné a svou atmosféru to jistě mělo, i když tehdy onomu Dodgi filmaři pomohli opěrnými kolečky. Nicméně závod na konci filmu s heroickým závěrem se nesmazatelně vryl do paměti všech nadšenců aut, tuningu a rychlé jízdy. Stejně jako když Brian „natřel“ chlapíka ve Ferrari s jeho upravenou Toyotou.

Foto: LEGO

Stavebnice je od 10 let a horní hranice určena není

Ceny takových kousků se dnes ale nachází až někde ve stratosféře, takže si my, obyčejní smrtelníci, musíme buď nechat zajít chuť, poohlédnout se po replice nebo si takovou mašinu postavit sami. A s tou poslední jmenovanou variantou nám může pomoci Lego…

Ať už vás odrazuje vidina prodeje orgánů, nebo si jen chcete zkrátit čekání na nejnovější díl, který byl odložen na duben příštího roku, tato stavebnice je přesně to, co momentálně můžete potřebovat.

Replika tohoto Dodge Chargeru z roku 1970 je v měřítku 1:13 a skládá se celkem z 1 077 dílů, a to včetně součástek pro osmiválcový motor s pohyblivými písty. Na jeho vrcholu samozřejmě nesmí chybět ani kompresor s trojicí škrticích klapek.

A to není vše. Důkaz o funkčnosti a propracovanosti stavebnice budiž třeba funkční lichoběžníkové zavěšení nebo sloupek řízení reagující na otáčení volantem. A pokud byste si v práci na poličce chtěli vystavit svůj Charger v pověstné pozici na zadních, je tam podpěra i pro tyto účely. Kabinu potom obklopuje ochranná klec a v otevíratelném kufru se nachází dvě důvěrně známé lahve s oxidem dusným.

Stavebnice je v měřítku 1:13, takže má na délku nějakých 39 centimetrů, 16 centimetrů na šířku a 11 centimetrů na výšku. V kamenné prodejně byste stavebnici sice zatím hledali marně, ale už teď je možné si „vůz“ předobjednat, cenovka potom činí 99,99 dolarů (2 550 Kč).

To je sice trochu moc na stavebnici, se kterou budete „pomáhat“ svým ratolestem, je to však pořád poměrně málo v porovnání se stavebnicemi takového Bugatti Chiron, bondovského Aston Martinu DB5 nebo superhrdinského Batmobilu. Jejich ceny jsou dvakrát, v případě Bugatti dokonce třikrát vyšší než u Chargeru.

Reklama

Načítám