Hlavní obsah

Přivítejte Aston Martin Vantage a DBS v edici 007

Foto: Aston Martin

Aston Martin DBS Superleggera a Vantage se dočkaly „bondovské“ 007 Edition

„Zdál se mi včera v noci zvláštní sen, a já jsem byl v něm anglický gentleman…“ – nemusíte být zrovna Karel Gott, budiž mu země lehká, abyste se mohli cítit „Jako James Bond“. Stačí mít jen „něco málo“ našetřeno, protože automobilka z britského Gaydonu představuje edici překvapivě nazvanou „007 Edition“ pro své dva modely – sporťák Vantage a gran turismo DBS Superleggera. Jak prosté, že?

Článek

Pravda, ani jedna z variant se nezdá být slučitelná s realitou, ale kdoví, třeba bude letos Ježíšek opravdu štědrý. Edice samozřejmě vznikla v souvislosti s blížící se už pětadvacátou bondovkou Není čas zemřít, která by podle všeho měla být tou poslední, kde uvidíme herce Daniela Craiga.

Prvním z dvojice je sportovní model Vantage, který má kromě zbrusu nového filmu připomínat také Dech života z roku 1987, kde si zahrál Timothy Dalton. Šedý metalický lak evokuje zamračené nebe nad Londýnem a specifikace je vlastně celkově záhadně potemnělá – všude je tu černý chrom, černá kůže a samozřejmě nějaké ty emblémy s logem 007. Dokonce je tu i napodobenina panelu s ovladači pro laser, raketový pohon nebo sebedestrukci.

Aby retro iluze Jamese Bonda byla kompletní, lze si Vantage objednat dokonce i s nosiči na lyže, přesně jako to měl Dalton na svém Astonu Martin V8 Vantage. Temnou specifikaci Vantage 007 potom zvenku ještě rozvíjí žluté kontrastní pruhy na karoserii, zejména na předním splitteru, bočních prazích a zadním difuzoru.

Aston Martin Vantage 007 vznikne v sérii 100 kusů, každý s cenou 161 tisíc liber, tedy 4,6 milionu korun. Škoda, za ty peníze bychom laser docela uvítali. Funkci sebedestrukce už však ne.

Větším z dvojice je potom GT jménem DBS Superleggera. A přestože jde o elegantní kupé s dlouhatánskou kapotou, je dobré pamatovat, že jeho výkony odpovídají spíš lize superaut – 5,2litrový, dvakrát přeplňovaný V12 dává výkon drtivých 715 koní. Točivý moment pak dosahuje hodnoty 900 Nm, což je dokonce více, než kolik  umí hypersport jménem Valkyrie.

Tmavý lak na DBS by se měl údajně od toho na modelu Vantage lišit, ale rozdíly umějí rozpoznat jen konstruktéři z Gaydonu. Na DBS Superleggera má lak název Ceramic Grey a doplňují jej karbonová zrcátka, karbonový přední splitter, karbonový difuzor a z karbonu je samozřejmě i odtrhová hrana zvaná „Aeroblade II“. Uvnitř je potom černá kůže s červeným prošíváním plus opět nějaké ty emblémy 007.

DBS Superleggera 007 má vzniknout v pouhých 25 exemplářích, jeden s cenovkou 279 tisíc liber, tedy okolo 8 milionů českých peněz.

„Dělat na bondovské edici Astonu Martin je vždy vzrušující výzva, protože auto vždy musí zosobňovat právě legendu postavy Jamese Bonda,“ řekl Marek Reichmann, vedoucí designové divize u Astonu Martin. „Je to samozřejmě velká pocta, aplikovat na naše modely decentní styling inspirovaný světem agenta 007. Naši zákazníci tak mohou vlastnit kus nejen automobilové, ale do značné míry i filmové historie.“

Reklama

Načítám