Hlavní obsah

Princ Philip se po nehodě umoudřil a odevzdal řidičák

Foto: News.com.au

Princ Philip a královna Alžběta

Britská královská rodina je vzorem pro velkou spoustu nejen Britů, ale ti všichni by neměli zapomínat na to, že jsou to stále jen lidé, kteří čas od času mohou chybovat. To bohužel dokázal princ Philip, manžel královny Alžběty, který před pár dny ošklivě havaroval. Jeho reakce je ale více než lidská. Vzdal se raději řidičáku.

Článek

Zhruba v polovině ledna obletěla celý svět zpráva o tom, že manžel britské královny Alžběty princ Philip (97) měl vážnou dopravní nehodu. Jel tehdy po okresní silnici nedaleko venkovského sídla královské rodiny na východě Anglie, nezvládl svůj Range Rover a naboural jiné auto. Range Rover skončil na boku v příkopu, ale jen shodou šťastných náhod se nikomu nestalo nic vážného. Pravdou je, že princ byl na místě ošetřen, nicméně z nehody vyvázl jen značně otřesen. A to je co říct, protože princ během nehody z auta vypadl. Jel totiž nepřipoutaný. Posádka druhého auta skončila v nemocnici s několika málo šrámy, ale ještě ten večer byla propuštěna do domácího léčení.

Už v té době se vyrojila velká spousta debat na téma, jestli by se Philip neměl i vzhledem ke svému věku řidičského průkazu vzdát. Jeho reakce na provoz už nejsou to, co bývaly. Ačkoliv princ ještě v roce 2016 vozil po královských pozemcích svou manželku a rodinu tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy, v posledních týdnech už mu věk bezpečné řízení opravdu nedovoloval. Bohužel ale princova chlapská ješitnost zapracovala a už pár dnů po nehodě byl přistižen znovu za volantem.

To by možná ještě bylo pochopitelné, problém ale byl, že se princ se za volant znovu posadil nepřipoutaný, čehož si všimla snad všechna média světa. Ne, že bychom se ho chtěli nějak výrazně zastávat, ale fakt, že princ nepoužívá bezpečnostní pás má své opodstatnění. Pásy totiž, alespoň při oficiálních cestách, nepoužívá žádný člen královské rodiny. Nedávno britská bulvární média upozorňovala, že ani těhotná manželka prince Harryho nejezdí s použitím bezpečnostních pásů. Ovšem podle vyjádření britské policie je k tomu důvod.

Při oficiálních cestách se může stát, že bude potřeba jakéhokoliv člena královské rodiny rychle dostat z auta do bezpečí. Například při teroristickém útoku. A rychlému přesunu do bezpečí by bezpečnostní pásy mohly zabránit. Bohužel si členové královské rodiny na to tak zvykli, že i v soukromých vozech mají už z výroby deaktivován systém detekce zapnutého bezpečnostního pásu. Faktem je, že královna, jako vášnivá řidička a bývalá automechanička, tráví za volantem také velkou spoustu času, ale s pásem ji vidíte málokdy. Na soukromých pozemcích Buckinghamského paláce nebo Balmoralu, kde rodina tráví velkou spoustu času, je to asi jedno. Ale jak vidno, na běžné silnici to může být problém.

A toho si je asi už vědom i sám princ Philip. I když si upřímně myslíme, že v tomto případě na něj trochu zatlačila sama královna, která, jak jistě víte, je zvyklá nad celou rodinou držet ochrannou ruku. Ať tak nebo tak, princ se ani ne měsíc po nehodě rozhodl, že se prý dobrovolně vzdá řidičského průkazu. Dál se nechá jen vozit osobním řidičem nebo členy královské rodiny. Nejspíš k rozhodnutí přispěl i princův osobní lékař, kterého jako řidič musel princ povinně navštěvovat od dovršení 70 let věku každé tři roky. Věříme, že to pro prince muselo být velmi těžké rozhodnutí, ale jsme si jisti, že udělal dobře. Už kvůli sobě, ale nakonec i ostatním.

Reklama

Načítám