Hlavní obsah

Příběh 11 nalezených BMW není tak tajemný, jak se zdálo

Foto: Carscoops

Nalezená BMW 5 E34

Kdo by nemiloval všechny ty báječné příběhy o dávno ztracených autech, která se po několika letech či dekádách objeví zapadaná prachem v zapomenutých garážích, stodolách nebo starých výrobních halách. Dnešní příběh vám ale ukáže, že ne vždy jsou tak úplně ztracená a zapomenutá.

Článek

Jen před několika málo dny jsme vás informovali o nálezu fantastické sbírky 11 nikdy nejetých BMW řady 5 generace E34. Objevena byla ve staré, napůl zborcené továrně v Bulharsku, a nejen tamní tisk byl z nálezu docela u vytržení. I my jsme se tetelili blahem, protože patříme mezi fanoušky klasických BMW, ale jejich cena na trhu letí až neuvěřitelně vzhůru, a navíc už jich moc nezbývá. Bulharští novináři tvrdili, že jde o zapomenutý majetek jakési autopůjčovny a že se všechna ta auta brzy dostanou do nějaké aukce a k novým majitelům.

Dokonce se chvíli mluvilo o tom, že všech 11 aut bude prodáno jen jako celek, ale za vcelku slušnou cenu v přepočtu do zhruba půl milionu korun. Přičemž kvůli lokálním emisním nařízením nebude možné tato BMW prodávat na bulharském trhu, ale půjdou do zahraničí. Zpráva obletěla prakticky celou Evropu a všichni, včetně nás, čekali, kdy a kde se sbírka k prodeji objeví. Auta sice jsou trošku obouchaná, špinavá a jistě budou potřebovat spoustu péče, ale i tak mnohé nasvědčovalo tomu, že jde o zajímavou nabídku ke koupi.

Jenomže to vypadá, že nikdo nic kupovat nebude. Na facebookové stránce BMW Fans Bulgaria se objevilo vysvětlení celého příběhu nalezených BMW a do romantiky o zapomenutých autech má hodně daleko. Příběh těchto aut začal prý už v roce 1994, kdy jakýsi španělský dealer BMW dostal na hranici bankrotu a v Bulharsku se našel movitý muž, který dealerovi dal nabídku k odkoupení jeho 186 nových BMW 5 E34, a to za velmi výhodnou cenu. Bylo mezi nimi dokonce několik 525ix, tedy vozů, kterých BMW vyrobilo jen 2 272 kusů. Celé to vypadalo jako báječný obchod, ovšem jen do doby, než Bulharsko takřka ze dne na den zavedlo 20% DPH. To samozřejmě zvedlo cenu aut o těchto 20 % a z parádního obchodu zbyly pro bulharského boháče jen oči pro pláč.

V Bulharsku tak zůstalo všech těch 186 aut uskladněných právě na tom místě, kde byl zbytek nalezen. 175 z nich bylo postupně do roku 2016 prodáno a těchto zbývajících 11 se svého majitele prostě jen nedočkalo. Navíc byla nyní ostře sledovaná jedenáctka objevena právě už v roce 2016, jen se to do světa dostalo až teď. Všechna ta BMW nemají vůbec žádné doklady, jsou hodně poškozená, některým chybí celé díly karoserií a interiérů, nikdy za ně nebylo odvedeno clo nebo nějaké daně a spousty z nich pár let sloužilo coby dárci náhradních dílů, protože podle všeho pár lidí o „uloženkách“ vědělo a chodilo si do haly uloupnout z pomyslného perníku. Podle BMW Fans Bulgaria je 100% jisté, že to, co z BMW zbylo, půjde leda tak do šrotu, ale rozhodně ne do nějaké aukce. No, i takhle končívají příběhy o autech, která se ztratila, aby pak byla s velkou slávou nalezena.

Reklama

Související témata:
Načítám