Hlavní obsah

Převoz čehokoliv aneb ty největší střešní boxy

Foto: AOF, Profimedia.cz

Velké střešní nosiče

Lyže, snowboard a pár zavazadel k tomu se do kufru vlezou. Co ale na pořádných rodinných dovolených?

Článek

Lyže, snowboardy, oblečení, nafukovací čluny – ať už se s rodinou vydáváte kamkoliv, místa v autě není nikdy nazbyt. Obzvláště se dvěma a více potomky. V takových chvílích to opravdu chce nějaký střešní box. Ideálně jeden z těch větších.

Ne všechny střešní boxy jsou si ale rovny, ne každý se hodí pro váš vůz. Pomůžeme proto s výběrem toho nejvhodnějšího střešního obra na cesty.

Krajní meze 

Nadměrný střešní box může být užitečný, vždy by měl odpovídat velikosti auta, na které si jej pořizujete. Délka některých autoboxů dosahuje až 235 cm (ideální pro běžkaře), pokud ale box přesáhne střechu o více než metr, bude pravděpodobně tropit neplechu za jízdy.

Jako chyták mohou někdy působit rozměry uvedené u jednotlivých střešních boxů. V drtivé většině případů se jedná o vnější rozměry, někdy ale výrobci místo nich uvádějí vnitřní dimenze. O rozměrech se proto vždy raději poraďte s prodejcem.

Objem dělá dojem  

Překvapením může skončit i snaha dostat všechen náklad dovnitř nového boxu. Přestože většina výrobců udává objem svých produktů správně, pro jistotu vždy počítejte alespoň s 10% rezervou. Maximální objem střešních boxů na trhu se pohybuje kolem 640 litrů. Mají je například na https://www.autodoplnky-obchod.cz/stresni-boxy-autoboxy/.

Při výběru dávejte pozor na nosnost vašeho boxu a nepřetěžujte ho zbytečně těžkými břemeny. Přespříliš naložený střešní box se rychleji opotřebuje a hlavně ohrožuje bezpečnost cestujících i ostatních řidičů na silnici.

Řízení s rakví na střeše

Nákup autoboxu odlehčí prostoru ve vašem autě, mírně však nejspíše zhorší podmínky řízení. Samozřejmě tady platí přímá úměra – čím větší box, tím větší změna těžiště, a tedy větší změna jízdních vlastností. Maximální rychlost určují výrobci zpravidla okolo 130 km/h. Při přidávání plynu proto myslete na to, že se auto s nákladem chová jinak.

Svoji roli hraje i způsob, jakým upevníte náklad v boxu. Volně pohozené věci budou nejen narušovat vnitřek boxu, ale mohou (například při silném bočním větru) vést i k mnohem vážnějším následkům. Vyplatí se proto nakoupit držáky a popruhy.

Jako řidič nemáte box na očích, při dlouhé jízdě na něj můžete dokonce zapomenout. Nebyli byste první ani poslední. Nepříjemné to pak ale bývá při vjezdu do garáže. Hlavně u vyšších SUV.

Cesty s plnou výbavou

To vše jsou ale drobnosti. Strasti s nadměrným autoboxem vyvažuje schopnost vydat se na cesty s plnou výbavou. Stačí použít selský rozum a i ten největší střešní box zvládnete používat bez potíží.

Načítám