Hlavní obsah

Přestupky spojené s alkoholem za volantem

Foto: Shutterstock

V tomto díle naší série o bodovém systému a přestupcích si projdeme přestupky, které jsou spojené s jízdou pod vlivem alkoholu. Řekneme si tedy, jak se tyto přestupky dělí, jaké jsou zákonné prostředky pro zjištění těchto přestupků, jaké nám hrozí sankce a na co si dát pozor.

Článek

Pro začátek si musíme říct, že v rámci České republiky platí tzv. „nulová tolerance“, což v praxi znamená, že u nás neexistuje tolerovaná hranice. Tedy jakmile nadýcháte cokoliv, jste podezřelý z jízdy pod vlivem. Naproti tomu například ve Francii nepácháte přestupek do hranice 0,5 ‰ a v Anglii je tato hranice nastavena dokonce na 0,8 ‰. Tedy to, co je v Anglii a Francii tolerované, by vás na našich silnicích stálo pokutu v rozmezí 25 – 50 000 Kč, 7 trestných bodů do karty řidiče a zákaz řízení v délce 6 až 12 měsíců.

Nulová tolerance ovšem není až tak nulová, jak by se mohlo zdát, jelikož stejně jako je například odchylka při měření rychlosti, existují i dvě odchylky při měření alkoholu v dechu. První začneme odchylkou přístroje Dräger, který používá Policie ČR, ale i městské/obecní policie, kdy tato odchylka je výrobcem uváděna jako 0,018 ‰. Druhá odchylka je fyziologická, stanovená na 0,22 ‰, což vychází ze znaleckých lékařských posudků. Pokud tedy sečteme obě odchylky, dostáváme se na hranici 0,24 ‰ (první odchylka se zaokrouhluje na 0,02 ‰). V praxi by vás policisté měli pustit, pokud nadýcháte pod 0,24 ‰, jelikož se může jednat o odchylku.

Nyní když víme, že nulová odchylka není až tak nulová, jak by se mohlo zdát z názvu, rozdělíme si přestupky spojené s užitím alkoholu do skupin podle naměřené hodnoty.

1.  Alkohol do 0,3 ‰ - § 125c/ 1b) – dle zákona se tohoto přestupku dopouštíte ve chvíli, kdy nadýcháte jakoukoliv hodnotu mezi 0 až 0,3 ‰, jenže jak jsme si již nahoře popsali, v běžném životě se tohoto přestupku dopouštíte až ve chvíli, kdy nadýcháte mezi 0,24 ‰ a 0,3 ‰. Tyto hodnoty jsou typické pro „zbytkový alkohol“ po podařeném večeru. Uvedený přestupek je jediný z dnes probíraných, kdy vám hrozí pokuta 2 500 – 20 000 Kč a zákaz řízení v délce 6 až 12 měsíců. Za tento přestupek vám ale nehrozí trestné body!

2.  Alkohol od 0,3 ‰ do 1 ‰ - § 125c/ 1b) – tento přestupek je nejčastějším svého druhu a do této skupiny spadne každý vyznavač praxe „Dám si pivo po O, a pak klidně pojedu...“, jelikož se většinou lehce dostane na hranici kolem 0,5 ‰. V tomto případě se stále jedná o přestupek a do této kategorie se dostanete, i když nafoukáte 1,23 ‰. Zmiňovaná odchylka se samozřejmě odečítá i tady. Trest za tento přestupek je stejný jako u výše uvedeného, jen se připojuje i 7 trestných bodů. Připravovaná novela počítá s navýšením pokuty na částku až 50 000 Kč a se snížením bodového hodnocení na 6.

3.  Alkohol nad 1 ‰ - § 125c/ 1c) – zde se již dostáváme k hranici, kdy se lehce můžete dostat z přestupku do trestného činu. Většinou je nepsaná hranice u 1,5 ‰, kdy je vše pod tuto hodnotu řešeno jako přestupek, zatímco vše nad již spadá do další skupiny, kde se jedná o trestný čin. V těchto případech je celá věc předána policií na státní zastupitelství, které rozhodne o tom, jestli se věcí bude zabývat, nebo ji předá na správní orgán, který má možnost ji řešit jako přestupek. Tehdy dotyčné osobě hrozí trest v podobě pokuty v rozmezí 25 000 – 50 000 Kč, samozřejmě 7 trestných bodů a zákaz řízení v délce 12 až 24 měsíců. Opět se zde vrátíme k připravované novele, která počítá se snížením bodů na 6, ale taky s navýšením pokuty.

4.  Řízení pod vlivem vylučující způsobilost – jak jsem uvedl v předchozí skupině, nad hranicí 1,5 ‰ na vás bude pohlíženo tak, že jste nemohli vozidlo bezpečně řídit, a tím jste se dopustili trestného činu podle § 274 TZ 40/2009 Sb., kdy vám hrozí 7 trestných bodů, odnětí svobody až na 3 roky a zákaz řízení v délce od 1 roku do 10 let. Do této skupiny nejspíš bude patřit i případ Dagmar Patrasové z nedávné doby, kdy jí po nehodě bylo naměřeno 2,5 ‰. Lze tedy očekávat vysoký peněžitý trest, zákaz činnosti více než 2 roky a podmíněný trest (vzhledem k předchozí bezúhonnosti).

Po rozdělení přestupků do skupin podle škodlivosti si popišme, jak by měla správně probíhat taková policejní kontrola. V první řadě je potřeba říct, že policista i strážník mají za povinnost postupovat podle zákona, bohužel často se tak úplně neděje, a proto je potřeba být obezřetný, neboť neznalost neomlouvá. Policista/strážník by vás na začátku měl vždy k dechové zkoušce vyzvat a případně vás poučit o tom, že můžete i odmítnout, ale že se tím vystavujete postihu za přestupek známý lidově jako „odmítačka“, který definuje § 125c/ 1d). Za tento přestupek hrozí ve správním řízení 7 trestných bodů, pokuta 25 000 – 50 000 Kč a zákaz řízení v délce 12 až 24 měsíců. „Odmítačku“ často využívají řidiči, kteří nemají čisté svědomí, a tak nějak tuší, že by mohli nadýchat právě nad hranici 1,5 ‰. Odmítnutím dechové zkoušky si zajistí, že policista/strážník není schopen zjistit skutečnou hodnotu, a tak je věc řešena jako přestupek, a nikoliv jako trestný čin. Dalo by se vlastně říct, že je to taková „osoba blízká“ v oblasti přestupků spojených s alkoholem.

Takže pokud nemáte co skrývat, je lepší si fouknout, a to i ve chvíli, kdy se bojíte zbytkového alkoholu. Je dost dobře možné, že se vejdete do odchylky, nebo do hranice 0,3 ‰, a tím pádem ušetříte na pokutě i na bodovém skóre.

Co se stane, pokud něco nadýchám?

V případě, že při kontrole nadýcháte jakoukoliv hodnotu, je policista/strážník povinen s vámi setrvat na místě, vyčkat minimálně 5 až 10 minut a celé foukání opakovat, aby se vyloučila chyba přístroje nebo jeho ovlivnění. Typickým příkladem je použití ústní vody, případně spreje, který obsahuje alkohol. To je pak řidič schopen nadýchat klidně přes 0,5 ‰ v dechu, aniž by se alkoholu dotkl. Pokud se tedy měření opakuje po 10 minutách, vše by pak už mělo být v pořádku.

Nadýchal jsem i na druhý pokus, co teď?

Pokud nadýcháte i na druhý pokus, máte dvě možnosti.

  • Zůstat u naměřených hodnot, a tyto si nechat zaprotokolovat.
  • Nechat se odvézt na odběr biologického materiálu, tedy krve, pro zjištění hodnoty v krvi. Tuto variantu bych doporučil jen v případě, kdy jste na hranici mezi skupinami přestupků, kdy by vám vyšetření mohlo pomoc prokázat nižší hodnotu. Ale nic není černobílé, takže se můžete vystavit i riziku, že vám bude hodnota dopočítána na vyšší.

Občas se může stát, že nebudou stačit ani dvě měření. Tyto situace nastávají ve chvíli, kdy je mezi 1. a 2. měřením rozdíl o víc než 10 %. V tu chvíli je potřeba provést ještě další měření pro zjištění skutečné hodnoty.

Závěrem na vás apelujeme, abyste se vždy vyhnuli řízení po použití alkoholu, stejně tak abyste zvážili řízení na druhý den po povedeném večírku. Je potřeba mít i na paměti, že většina „amatérských“ alkohol testerů může mít obrovské odchylky, proto používejte jen ty, které musí po určité době procházet kalibrací! Z praxe máme zkušenost, že i tester za několik tisíc měl oproti policejnímu testeru odchylku 0,6 ‰. Což je průšvih, pokud vám tester ukáže nulu a hlídka o 5 minut později 0,6 ‰…

Reklama

Načítám