Hlavní obsah

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se čistí tunely?

Foto: Archiv Garáž.cz

Desítky tisíc aut tapetující jejich stěny sazemi a přesto je v nich čistěji než na veřejných záchodcích. Viděli jste v nich někdy chlápky v oranžových vestách se smetákem? Neviděli... řešení je totiž mnohem elegantnější.

Článek

Jak tedy vycídit tunel rychle a spolehlivě? S myčkou na čtyřech kolech. Speciálně osázený MAN vypadá se všemi smetáky, tryskami a kartáči tak trochu jako transformer, ale stačí ho vytunit přesně na rozměry tunelu, pustit vodu a šlápnout na plyn... pár jízd sem a tam a tunel je jako nový. Ano, je to jedno z těch řešení, které jsou tak jednoduché, že vás pravděpodobně ani nenapadly.

Vůz zvládne očistit všechny stěny i strop, ale na správnou funkci musí zvenku dohlížet hned několik lidí, aby se zaručil dokonalý výsledek. Údržba v tunelech probíhá jen jednou za čas, a tak je potřeba rejžovat pořádně. Pohled na motorizovaného ježka, který pomalým a jistým pohybem čistí dlaždičky na stěnách i na stropě, je zvláštně uklidňující. Podobnou čistící jednotku má i pražský tunel Blanka. Údržba v něm probíhá třikrát do roka a spotřebují se na ní ročně dva miliony litrů vody. V arzenálu firmy zodpovědné za úklid jsou čistící vozy, kropící vozy, speciální plošiny i vysokotlaké čističe kanalizace nebo sypače pro zimní údržbu.

Reklama

Načítám