Hlavní obsah

Přehnali jste to s alkoholem? Za volant sedněte až „čistí“

Foto: Shutterstock

Každý odbourává alkohol jinak, ale i když v krvi už žádný alkohol být nemusí, oslabený a unavený organismus naznačuje, že byste rozhodně za volant ještě sedat neměli. Unavený řidič je někdy horší než ten s menším množstvím alkoholu v krvi.

Článek

Zejména oslavy konce roku jsou pro některé jedince spojené s neřízenou konzumací alkoholických nápojů. A protože se spousta lidí na párty dopravuje autem, vždycky si někdo z party kamarádů vytáhne kratší sirku a bude muset druhý den řídit. Jenže po propité noci se schopnost řídit vozidlo značně zhoršuje. A to ne jen kvůli vypitému alkoholu, ale především kvůli stavům organismu po jeho konzumaci a také kvůli únavě.

Rychlost odbourávání alkoholu nejde odbýt kdejakou internetovou kalkulačkou. Schopnost odbourávat alkohol se u lidí liší především kvůli různému metabolismu, zdravotnímu stavu a třeba i genetickými dispozicemi (například Asiaté odbourávají alkohol velmi špatně a dlouho). Záleží také na věku a pohlaví. Většina kalkulaček odbourávání alkoholu vychází z predikce, že zdravý dospělý muž odbourá asi 100 mg ethanolu na 1 kg tělesné hmotnosti, zatímco žena asi 80 mg na kilogram hmotnosti. Ve skutečnosti se ale může ten rozdíl rychlosti odbourávání lišit o několik desítek procent.

Nejlepším receptem na to, jak být druhý den po silvestrovských oslavách bdělý řidič, je žádný alkohol nepít vůbec a jít si brzy lehnout. Což se sice hezky řekne, ale mnohem hůře udělá. Takže pokud si chcete s kamarády aspoň připít, případně konzumovat velmi střídmé množství alkoholických nápojů, měli byste vědět pár důležitých věcí.

Šampus zmizí rychleji než pivo

Alkohol podávaný ve formě běžně dostupných nápojů se začne vstřebávat poměrně rychle, během několika minut po konzumaci. Nejrychleji se začnou vstřebávat bublinkové nápoje s vyšším obsahem CO2, tedy typicky šumivé víno. Rychle se vstřebávají také teplé nápoje, třeba grog a svařené víno. A čím rychleji se začnou vstřebávat, tím dříve se odbourají. Nejvyšší hladiny dosáhne alkohol v krvi zhruba v intervalu 30 minut až jedné hodiny po konzumaci. Pak začne hladina alkoholu v krvi klesat tempem asi 0,2 promile za hodinu u dospělého zdravého muže. U žen to jde trochu pomaleji.

Úplné odbourání záleží na tom, kdy přestanete pít, co jste jedli a co děláte. A také samozřejmě na tom, jak jste zvyklí nebo jak je na tom váš organismus zdravotně. Pokud si dáte jeden alkoholický nápoj, například jedno velké pivo, panáka pálenky nebo skleničku vína, obvykle budete zcela čistí až za dvě až dvě a půl hodiny po konzumaci. Zhruba hodinu trvá, než hladina alkoholu v krvi dosáhne po konzumaci vrcholu, a pak se další hodinu odbourává.

Na opravdu hrubý propočet byste tak mohli použít poučku, že každý vypitý alkoholický nápoj byste měli vynásobit dvěma a pak dostanete velmi přibližný odhad doby, po kterou byste neměli řídit. Tak například tři piva, skleničku vína a dva „panáky“ si můžete přeložit tak, že 12 hodin nemůžete řídit. Je to ale opravdu hodně přibližný propočet a dost riskantní. Za 12 hodin po konci ne(z)řízeného pití organismus dospělého muže odbourá přibližně 1,2 až 1,5 promile alkoholu.

Největší jistotu budete mít s nějakým solidním alkoholtesterem. Nezávislé testy ukazují, že nejlépe fungují testery s trubičkou, neboť senzor se dostane ke všem složkám v dechu. Obyčejný stojí od tří stovek do tisícikoruny a ukáže prakticky stejná čísla jako policejní Dragger za několik desítek tisíc. Pokud jste pravidelným aktivním účastníkem různých párty a druhý den řídíte, určitě byste do kvalitního alkoholtesteru měli investovat.

Najezte se, pijte vodu a jděte si dřív lehnout

Dají se nějak následky pití zmírnit? Důležitý je přísun tekutin, nejlépe čisté neperlivé vody. Vynechte kávu nebo nápoje s vysokým obsahem kofeinu, protože dehydrují a také zpomalují odbourávání alkoholu. Důležité jsou vitaminy, především vitamin C a B. Před konzumací alkoholu je také dobré se pořádně najíst, rychlejšímu odbourávání alkoholu pomáhají tučná jídla s vyšším obsahem soli.

Myslete hlavně na to, že druhý den po párty vedle tzv. zbytkového alkoholu existuje ještě jedna hrozba, a tou je především únava. I když může být řidič už bez alkoholu v krvi, tak pokud ponocoval do šesti do rána a bez pořádného spánku bude řídit, jeho schopnosti rychlého rozhodování a pozornost budou odpovídat mírně opilému jedinci. Proto kdo bude druhý den například po Silvestru řídit, měl by si jít brzy lehnout.

Počítejte se zvýšeným výskytem policejních kontrol. Pamatujte na to, že orientační dechovou zkoušku na alkohol nesmíte odmítnout. Tedy, teoreticky můžete, ale máte to za 7 bodů v bodovém systému, pokutu ve správním řízení 25 až 50 000 Kč a zákaz řízení na 12 až 24 měsíců. Zároveň si dávejte velký pozor na to, co policistům říkáte. Oni se vás zeptají, jestli jste něco před jízdou pili. Pokud jim řeknete, že ano a pak nic nenadýcháte, budou vás stejně chtít vzít na odborné lékařské vyšetření.

Reklama

Načítám