Hlavní obsah

Pozor, policisté budou na silnicích už teď o víkendu!

Foto: Týdeník Policie

Neoznačené policejní vozy byly zakoupeny z fondu pro zábrany škod

Velká dopravně-bezpečnostní akce začíná pravidelně, když děti dostávají vysvědčení, ale letos policisté nasazují svoje civilní vozy a hlídky už o týden dříve. Důvod? Za prvních pět měsíců zemřelo na českých silnicích víc lidí než vloni.

Článek

„Podle předběžných čísel došlo k nárůstu tragických následků dopravní nehod. Budeme se snažit, aby se toto číslo dále nezvyšovalo,“ řekl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. „Letní měsíce více ovlivňují pozornost řidiče, jde o celkovou únavu.“ Přiznal pak, že podle statistik zemřelo od ledna do května o 27 lidí více než loni v témže období, a že vysoké teploty v jarních měsících v tom mohly sehrát svou roli.

Policie se tedy zaměří tento a další tři víkendy na kontrolu rychlosti, alkohol a něvěnování se řízení. Právě posledně jmenovaný aspekt patří k nejčastějším příčinám nehod v ČR, ale jak víme, pohodlnější a spolehlivější je měřit rychlost. Těšíme se, až nás policie mile překvapí. Nasadí totiž 140 aut pro takzvaný skrytý dohled, tedy vozy v civilních barvách. Konkrétně to jsou Octavie 1,8 TSi 4x4 (nejčastěji modré, bílé, hnědé a stříbrné), pak Škody Superb druhé a třetí generace a nechybí ani Passaty. Nemůžeme si pak odpustit připomínku, že Policie ČR pořídila vozy za peníze vybrané z dražšího povinného ručení, tedy z peněz, které původně měly jít na modernizaci nebezpečných úseků silnic, nebo na nákup hasičské techniky.

Policie nicméně bude o následujících víkendech používat i ruční laserové radary a dalekohledy s kamerou. Zaměří se taky na alkohol - třeba v Plzni je pivní festival a místní policie k tomu vydala samostatné tiskové prohlášení. Takže si dejte pozor, ať jim nepadnete do náruče.

Foto: Týdeník Policie

Pracoviště civilního policejního Superbu

Reklama

Související témata:
Načítám