Hlavní obsah

Pozor na rychlost! Dnes začíná policejní Speed Marathon

Foto: Policie ČR

Měření rychlosti

Už před časem jsme vás upozorňovali na to, že policisté plánují velkou dopravně bezpečnostní akci, která bude probíhat jeden celý den po celé České republice. Ten den nastal právě dnes a policisté se rozjedou opravdu do všech krajů. Zároveň si dávejte pozor na telefonování za volantem nebo správné předjíždění.

Článek

Policie sice samozřejmě ví, kde řidiči nejčastěji překračují maximální povolenou rychlost, ale v případě akce s názvem Speed Marathon si navíc nechali poradit od občanů. Pro tento účel nechali zprovoznit online mapu Česka, kde každý mohl umístit svůj tip pomocí virtuálního špendlíku a policisty upozornit na místo, které by si měření rychlosti zasloužilo. Policisté od počátku také prosí veřejnost, aby označovala místa, kde podle nich řidiči jezdí nebezpečně rychle a ohrožují tak sebe, ale i ostatní. Ovšem, celé se to trochu zvrhlo. Jsme národ vtipálků, a tak se v online mapě objevovaly jako tipy na místa k měření rychlosti třeba pole kolem obcí, ranveje letišť anebo vodní nádrže a přehrady.

Mezi tím vším ale policie našla i pár seriózních tipů, ke kterým přidala i svá tradiční místa k měření rychlosti a vydala se do ulic. V rámci akce Speed Marathon, zaměřené především na překračování rychlosti, ale vždy kontrolovala také to, zda jsou řidiči připoutaní, jestli nepoužívají mobilní telefon během jízdy nebo jestli správně předjíždí. A letos tomu nebude jinak. I letos občané posílali policii své tipy a podle mapy, kterou najdete na adrese www.bezpecnecesty.cz/speedmarathon to vypadá, že vtipálků bylo přece jen o něco méně.

Letošní akce vypukne dnes ráno a potrvá celý den. Policisté mají v plánu měřit rychlost a kontrolovat provoz na více než stovce míst. Jejich celý seznam najdete na stránkách policie, ale několik velmi frekventovaných míst vám prozradíme hned teď. Pozor si dejte třeba v Praze na ulicích Evropská, Argentinská, Strakonická, Jeremiášova, Chlumecká, na Jižní spojce, 5. května nebo v Michelské. V Jihomoravském kraji raději sundejte nohu z plynu v ulicích Hradecká, Sportovní, Žabovřeská, Ostravská, Vídeňská, ale také v Královopolském tunelu, v Němčicích nebo v Moravských Kinicích.

Měření rychlosti ale bude probíhat prakticky ve všech krajích. Policisté navíc mají v plánu se různě přesouvat. Pozor si dávejte na všech hlavních tazích, v centrech, ale i na výjezdech a vjezdech z/do měst. Cílem této policejní dopravně bezpečnostní akce je podle policie především snížit dopravní nehodovost a zvýšit bezpečnost na pozemních komunikacích. Jak moc bude letošní akce úspěšná, se dozvíme už za pár dnů, kdy budeme znát také přesná čísla hříšníků, počet i výši vybraných pokut a mnoho dalšího.

Reklama

Načítám