Hlavní obsah

Požár v Kalifornii zničil 86 aut. Zatím byl uhašen

Foto: YouTube/AP

Požár prodejny aut v Kalifornii

V Kalifornii, respektive v celé západní části USA, naplno udeřila takzvaná sezóna převážně lesních požárů. Ta sebere a zničí vše, co jí stojí v cestě. Jeden z prvních velkých požárů přímo v Kalifornii sice začal v lese, ale nakonec skončil až v tamním dealerství aut, které to prakticky nepřežilo. Škoda je nesmírně vysoká.

Článek

O požárech v Kalifornii jsme vás informovali v loňském roce. Tehdy ničil jak domy, lesy, tak i auta. Dokonce několik lidí doslova uvěznil v autech uprostřed svého řádění. Uplynulo jen několik málo měsíců a požáry jsou tu znovu. Zatím shořelo „jen“ asi 20 akrů půdy v South Bakersfield v Kalifornii, protože jde ale o hodně obydlenou oblast, byli hasiči v pohotovosti. Požár se jim sice podařilo uhasit vcelku rychle, ale i tak stačil napáchat škody za miliony dolarů.

Naštěstí nebyl nikdo zraněn, dle tamních zpráv se jen několik málo hasičů nadýchalo kouře, ale oheň zcela zdevastoval i tamní prodejnu aut CarMax. Podle všeho byl požár velmi rychlý. Začal asi ve dvě hodiny ráno tamního času nejprve v lese, ale cestu do obydlené části Bakersfieldu si našel velmi rychle. Jen shodou okolností se nedostal až k domům, ale CarMax si podal opravdu hodně.

Podle majitele prodejny oheň zcela zlikvidoval 26 aut, ze kterých zbyla jen ohořelá torza. Dalších 60 aut bylo požárem zasaženo natolik, že je nebude možné opravit. Zajímavé je, že některá auta nebyla zasažena přímo ohněm, ale zničily je ty vysoké teploty, které oheň produkoval. Záběry z místa vypadají děsivě, ale i obyvatelé a hasiči Kalifornie moc dobře ví, že to mohlo dopadnout mnohem hůř. Mají ještě v dobré paměti loňský požár poblíž města Poe Dam na severu Kalifornie, který začal podobně nevinně, jenže zabil 85 lidí a zničil 153 000 akrů půdy i s obytnými domy.

Vyšetřovatelé v tuto chvíli zjišťují, co vlastně požár způsobilo. Pracují i s verzí, že za něj mohou kamiony projíždějící po dálnici nedaleko místa vzniku požárů. Je možné, že některý z řidičů odhodil z auta nedopalek. Možné také je, že z některého z nákladních aut odletěla jiskra, třeba při brzdění, a následně už velké sucho udělalo své. Hasiči proto všechny prosí, aby si dávali dobrý pozor jak při manipulaci s ohněm, tedy i s cigaretami, tak při jízdě kolem vyprahlých plání.

A jakkoliv je Kalifornie od nás daleko, v České republice v současné době panují podobná sucha a podobné teploty. Požár je dílem okamžiku, a tak si také dávejte dobrý pozor.

Reklama

Načítám