Hlavní obsah

Potvrzeno, Vettel končí ve Ferrari! Nahradí ho Hamilton?

Foto: Ferrari

Sebastian Vettel vysněný titul nezískal, i tak patří mezi tři nejúspěšnější jezdce Ferrari

Peníze, důvěra, délka smlouvy, vzájemné vztahy a rivalita. Všechno souvisí se vším, každý z těchto pěti důvodů přispěl k finálnímu rozhodnutí: Sebastian Vettel končí na konci letošní sezony ve Ferrari! Teď se naplno rozjíždí kolotoč spekulací, vyjednávání a nabídek. A i když Hamilton opakovaně říká, že je u Mercedesu spokojený, je tady jedno ALE.

Článek

Mluvilo se o tom před pár týdny, ale pak, s tím, jak bylo prvních deset závodů letošního ročníku zrušeno či přesunuto, nastalo ticho po pěšině. Německá média ale v úterý ráno konečně potvrdila, že Vettel končí ve Ferrari. Italská stáj to vzápětí potvrdila.

„Nebyla prodloužena smlouva. Bylo to těžko rozhodnutí vzhledem k Sebastianovým kvalitám jako jezdce i člověka, jediným důvodem, proč jsme se tak rozhodli, je to, že jsme se shodli na tom, že přišel čas se rozloučit, abychom všichni mohli pokračovat v cestě za našimi cíli,“ píše v tiskovém prohlášení šéf Ferrari Mattia Binotto. A Vettel se nechal pro Bild slyšet: „Nebylo to o penězích, bylo to o harmonii, která je potřebná k tomu, abyste dosáhli na dobré výsledky. Společně jsme došli k závěru, že ta už tam není.“

Podle toho, co víme, tak Ferrari nabídlo Vettelovi jen kontrakt na jednu či dvě sezony a za méně peněz, než měl dosud. I tak se dá vysvětlit ta „harmonie“ a „těžké rozhodnutí“. Jisté je, že těch pět sezon, které Vettel ve Ferrari zatím strávil, nenaplnilo očekávání jeho, Ferrari ani fanoušků. Když v roce 2015 přešel od Red Bullu, všichni doufali, že půjde ve stopách svého přítele a sedminásobného šampiona Michaela Schumachera, který získal svých pět titulů právě u Ferrari. Jenže to by tady nesměl být Mercedes a Hamilton, továrna na tituly. Nejlepším Vettelovým výsledkem bylo druhé místo v šampionátu v roce 2017 a 2018. A když se ve Ferrari objevil talentovaný mladíček Charles Leclerk, bylo jasné, že Vettelovi zvoní hrana.

„Sebastian je již součástí historie Scuderia a jeho čtrnáct vítězství z něj dělá třetího nejúspěšnějšího jezdce týmu. Jménem každého ve Ferrari chci poděkovat Sebastianovi za jeho velkou profesionalitu a lidskost, které projevil za těch pět let, během kterých jsme sdíleli tolik skvělých okamžiků,“ řekl Mattia Binotto.

A podobně mluvil i Vettel. „Scuderia Ferrari zaujímá ve Formule 1 zvláštní místo a doufám, že získá veškerý úspěch, jaký si zaslouží. Chci poděkovat celému týmu a celé rodině Ferrari, především jejím tifosi po celém světě, za podporu, kterou mi v průběhu těch let poskytli. Je mým cílem dokončit tenhle stint a pokusit se přidat ještě pár krásných a nezapomenutelných okamžiků.“

Nicméně tato sezona by mohla být Vettelovou poslední. „Vzhledem k tomu, co se ve světě v posledních měsících děje, tak si hodně z nás uvědomilo, co jsou opravdu důležité věci v životě,“ řekl. „I já si musím promyslet, co je pro mě opravdu důležité, než rozhodnu o budoucnosti.“ Takže odejde na konci sezony z Formule 1 nadobro? Stát se to může. No, anebo se budou dít věci, které souvisí s tím, kdo ho u Ferrari nahradí, a to by pak Vettel ještě končit nemusel…

Hlavními kandidáty na jeho místo jsou podle agentury Reuters Daniel Ricciardo z Renaultu a Carlos Sainz z McLarenu. Oba jsou rychlí, oba jsou zdravě drzí a oběma končí smlouva na konci letošního roku. Je otázkou, jestli by mohlo dojít k rošádě právě mezi jedním z nich a Vettelem, nebo přijde někdo třetí.

Ale pak je tady ve hře ještě Lewis Hamilton, kterému končí smlouva taky a který teď sice říká, že chce zůstat v Mercedesu a že mu nejde o peníze, ale taky se nechal kdysi slyšet, že snem každého jezdce je startovat za Ferrari, a několikrát zmínil, že jeho rozhodnutí zůstat u Mercedesu souvisí i s tím, že má extrémně dobré vztahy s šéfem týmu Mercedes Totoem Wolffem, ale ten má svou smlouvu podepsanou jen do prosince 2020. Takže kdyby ten odešel, Ferrari by nepochybně udělalo maximum, aby Hamiltona získalo, protože jeho zkušenosti a image by se týmu náramně hodily.

Několikrát éterem taky zazněla zpráva, že Mercedes by mohl ve Formuli 1 úplně skončit, případně by mohl zásadním způsobem snížit rozpočet. A kdo by chtěl jezdit za tým, který už nehodlá utrácet za další vývoj...

Takže kde skončí Vettel? Nebo skončí úplně? A kdo ho nahradí? Podělte se s námi v diskuzi a hlasujte, koho byste nejraději viděli u Ferrari v sezoně 2021!

Kdo nahradí Vettela u Ferrari?
Daniel Ricciardo
46 %
Carlos Sainz
10,3 %
Lewis Hamilton
23,1 %
Někdo jiný
20,6 %
Celkem hlasovalo 2035 čtenářů.

Reklama

Načítám