Hlavní obsah

Poslední nalepování aneb Vše o dálničních známkách 2020

Foto: Ministerstvo dopravy ČR

Konec roku se nezadržitelně blíží a s ním i doba pořizování dálniční známky na další kalendářní rok. Ačkoliv s letošní známkou můžete v klidu brázdit tuzemské dálnice až do konce ledna, mnozí chtějí dálniční známku například nadělit někomu z blízkých pod stromeček, a proto je dobré zjistit si k tomu základní informace. Takže, tady jsou!

Článek

Nejspíš jste se už v minulosti potýkali s tím, jak ze skla dostat dolů neplatnou dálniční známku. Vězte, že nejspolehlivější je koupit si v hobby marketu škrabku na odstranění známek a budete mít po problému během několika sekund. A pokud si chcete pro příští rok ušetřit i tuto proceduru, ještě před nalepením známky si ji „připlácněte“ na džínové kalhoty. Až pak se dejte do jejího lepení. Známka bude držet, ale ne tak, aby následně nešla sundat. Ale teď už od aktu strhávání a lepení rovnou k tomu nejdůležitějšímu, a sice k její platnosti.

Odkdy? Dokdy?

Jak již bylo řečeno, s dálniční známkou pro letošní rok můžete bez obav jezdit až do konce ledna 2020. S novou dálniční známkou na rok 2020 můžete na dálnici už od 1. prosince letošního roku, její platnost pak skončí 31. ledna 2021. Pozor, zatím stále platí, že pokud si dálniční známku zakoupíte v dubnu, neznamená to, že vám bude platit do dubna dalšího roku. Přes poslední lednový den roku 2021 zatím zkrátka nejede vlak.

Kde všude?

Zpoplatněným úsekem je každá dálnice označená příslušnou dopravní značkou. Úseky bez poplatku jsou vždy označeny značkou „Dálnice” doplněnou o dodatkovou tabulku s přeškrtnutým kupónem. Aktuální seznam zpoplatněných úseků najdete na webu Státního fondu dopravní infrastruktury.

Za kolik?

Dobrou zprávou pro všechny motoristy je, že ceny za dálniční známky zůstávají pro příští rok stejné jako pro letošek. Za roční kupón pro vozidlo do 3,5 tuny dá řidič 1 500 korun, za měsíční 440 korun a za desetidenní 310 korun. Roční kupón bude mít kruhový tvar a červenou barvu, měsíční kupón bude fialový čtverec a desetidenní žlutý trojúhelník.

Foto: Ministerstvo dopravy ČR

Kupóny se liší barvou a tvarem dle délky platnosti. Ceny se oproti letošku nemění

Kam s ní?

Prozatím stále na sklo. Konkrétně do pravého dolního rohu čelního skla. Nikam jinam. Známka by měla být vylepena na takovém místě, kde nebrání řidiči ve výhledu. Na oba díly známky je nutné vypsat registrační značku vozidla a druhý díl uschovat pro případ kontroly. Bez vyplněné registrační značky na obou dílech je kupón neplatný. Zároveň je nutné odstranit známku starou, za její ponechání hrozí pokuta až 1 000 korun.

Tohle všechno podstupujeme naštěstí naposled. Od roku 2021 již budeme mít dálniční známky elektronické, a tak si nebudeme muset nic nalepovat na sklo. Nákup proběhne jednoduše odkudkoliv přes internet, kde zadáme svou SPZ, délku platnosti a zaplatíme platební kartou. Navíc nám bude konečně známka platit celých 365 dní a ne jen do konce roku (resp. ledna).

Co mi hrozí bez známky?

Pochopitelně pokuta. Tu vám kromě Policie ČR může za absenci dálniční známky nebo nevyplněnou registrační značku na ní udělit i Celní správa. Oba tyto subjekty vám mohou na místě uložit blokovou pokutu až do výše 5 000 Kč, ve správním řízení vás pak tento prohřešek může vyjít až na 100 tisíc korun.

Mohu jet i bez známky?

Za určitých okolností ano. Osvobozeni od poplatku jsou vedle některých vozidel státní správy, armády či záchranných složek například vozidla přepravující zdravotně a tělesně postižené osoby, vozidla členů diplomatické mise nebo vozidla přepravující nezaopatřené děti, které jsou léčeny pro onemocnění zhoubným nádorem nebo hemoblastosou. Po placeném úseku dálnice můžete jet bez známky také tehdy, když po ní vede vyznačená objízdná trasa uzavírky. Kompletní přehled výjimek najdete opět na webu Státního fondu dopravní infrastruktury.

Možnost výměny?

Pokud si za určitých podmínek dálniční známku poškodíte nebo změníte z nějakého důvodu registrační značku vozidla, můžete si ji nechat vyměnit. Poplatek za výměnu je 70 Kč a veškeré informace a podmínky výměny najdete zde.

Kupujete si dálniční známku?
Ano, roční kupón
74 %
Ano, ale jen měsíční či desetidenní na určité období
7,7 %
Ne, občas to risknu bez známky
3,7 %
Ne, jezdím jen mimo dálnice
14,6 %
Celkem hlasovalo 26722 čtenářů.

Reklama

Načítám