Hlavní obsah

Poslední filmový parťák Steva McQueena nalezen ve stodole!

Foto: Paramount Pictures

Pontiac Firebird Trans Am byl posledním čtyřkolovým hrdinou, který si mohl zahrát se Stevem McQueenem

Filmografií legendárního Steva McQueena se prolíná jeho láska k autům a motorkám. Do většiny filmů si dokázal protlačit nějaký pěkný kousek – úplně posledním čtyřkolovým hercem, který se s ním objevil na stříbrném plátně, byl Pontiac Firebird Trans Am. Ten se nyní po letech zapomenutí ve stodole vrací zpět na scénu!

Článek

Steve McQueen si uměl vybírat správná auta v soukromém životě i pro své filmy – Ferrari 275 GTS/4 NART Spyder (vyrobeno jen 10 kusů!) v Aféře Thomase Crowna, Porsche 917K pro Le Mans a pochopitelně slavný Mustang GT 390 Fastback pro Bullita. Ve filmu Hunter (1980) si po jeho boku zahrál úplně nový černý '79 Pontiac Firebird Trans Am (podobné auto, které o pár let dřív proslavil „Polda a Bandita“ Burta Reynoldse).

McQueen v Hunterovi ztvárnil roli lovce odměn Ralpha „Taťky“ Thorsona, který jde po kriminálnících, kteří porušili podmínky kauce (film je inspirovaný skutečnou postavu – reálný Taťka pochytal více než 5 000 uprchlíků a kriminálníků). Na jednu ze svých zakázek vyfasuje z půjčovny aut úplně nového Firebirda Trans Am – jeho postava však na rozdíl od Steva samotného neumí moc řídit, takže se s ním dost pere. Vše nakonec vyústí v honičku, kdy za volantem Trans Amu unikají kriminálníci a Taťka je nahání v kombajnu.

Popravdě, není to nijak ikonická honička, ale sám černý Trans Am se důležitým stal. Bylo to totiž poslední auto, které Steve McQueen ve své filmové kariéře řídil – měsíc po dokončení filmu mu byla diagnostikována rakovina (při natáčení se necítil zrovna nejlépe) a v listopadu téhož roku zemřel. Osud auta samotného nebyl o mnoho veselejší. Jedno z aut částečně poškozených při natáčení nechali filmaři jako součást odměny jistému Haroldu McQueenovi (jen shoda jmen, nebyl se Stevem v žádném příbuzenském vztahu), místnímu farmáři, který jim pomohl se scénou odvozu zbytků Trans Amu zpátky do půjčovny aut. Harold auto uložil do stodoly s tím, že ho časem zrestauruje. K tomu však nikdy nedošlo…

Nyní po dlouhých letech v zapomenutí se vrací na scénu. V naprosto dezolátním stavu. Nový vlastník má s autem naštěstí velké plány – snaží se sehnat všechny dostupné informace o autě i natáčení a výsledkem jeho snažení by snad mohlo být vůz autenticky zrestaurovaný do filmové podoby. Pokud by to klaplo, byla by to krásná pocta poslednímu čtyřkolovému herci, který mohl vystoupit po boku ikonického Steva McQueena.

Reklama

Načítám