Hlavní obsah

Poslech hudby v autě může ovlivnit náš styl řízení

Foto: Shutterstock

Hudba v autě může být i nebezpečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslech hudby v autě je pro mnohé stejně automatický, jako třeba se připoutat. Někteří řidiči dokonce nejsou schopni jet v autě, pokud nehraje nějaká hudba. Ovšem fakt, jakou hudbu zrovna posloucháme a jak nahlas, velmi ovlivňuje to, jak řídíme. S některými druhy hudby jde totiž naše řidičská ohleduplnost stranou.

Článek

Před nějakou dobou si jedna česká pojišťovna nechala zpracovat průzkum, v němž se řidičů ptala, jestli jejich styl jízdy nějak ovlivňuje hudba, kterou zrovna poslouchají. Kladně na tuto otázku odpovědělo 31 %. Jsme si ale jisti, že hudba za volantem nějakým způsobem ovlivní každého z nás, jen si to možná neuvědomujeme.

Je totiž velmi důležité vědět, že fakt, co a jak nahlas posloucháme, hraje velmi důležitou roli. Možná jste si toho nikdy nevšimli, ale jakmile si v autě pustíte nahlas vaši oblíbenou písničku, máte tendenci jezdit do jejího rytmu. To je hlavně u živějších skladeb problém, protože pak částečně nevědomky jezdíme rychleji, než je povoleno a než je bezpečné. Někteří dokonce trochu kličkují. Hudba navíc snižuje naši pozornost za volantem!

Je dokázáno, že výběr té ideální skladby zabere během jízdy průměrně asi 20 sekund. To odpovídá psaní jedné krátké zprávy na mobilním telefonu. Ale ačkoliv jsou mobily za volantem tvrdě postihovány a je na ně neustále upozorňováno, srovnatelnou okolnost, že kvůli jedné písničce můžeme snadno nabourat, nikdo moc neřeší. Rozhodně vám nehodláme zakazovat hudbu v autě. Jen upozorňujeme na to, že i výběr oblíbené písně může být velmi nebezpečný.

Hlasitá hudba pak má ještě další minusy. Dnešní moderní auta často mají velmi výkonné audio soustavy, které sice hrají báječně, ale velká hlasitost může poškodit náš sluch. Druhým problémem je skutečnost, že přes hlasitou hudbu neuslyšíte blížící se policisty, hasiče nebo sanitku. Hlasitá hudba, bez ohledu na žánr, funguje jako neviditelná zeď, která vás odstřihne od okolí. Ale jistě víte, že za volantem je potřeba vnímat hlavně to okolí. Problém může být i se zpíváním za volantem. To čas od času dělá asi každý, ale ať už jde o oblíbenou operní árii nebo tvrdý hip-hop, zpívání, stejně jako telefonický rozhovor, velmi ovlivňuje naše chování za volantem. Provoz v tu chvíli vnímáme jen okrajově, což může samozřejmě vést k úplně zbytečným dopravním nehodám.

A jaká hudba je za volantem podle odborníků ideální? Podle studie jedné z českých pojišťoven je nejlepší pustit si pomalejší a klidnou hudbu s hlasitostí mezi 75 – 80 dB. Tempo je dobré držet mezi 60 – 100 BPM. V autě pak prý není vhodné poslouchat například taneční nebo příliš emocionálně laděnou hudbu. Naopak vhodné jsou cizojazyčné písně, jejichž textům nerozumíme. Doporučit můžeme i mluvené slovo. Jen dejte pozor na politické debaty, které by vás mohly rozčílit. Oblíbené detektivky v podobě audioknih také nejsou úplně dobrou volbou. Snadno se do nich můžete vžít a když přestanete vnímat okolí, k napínavé záplatce pak nemusí být daleko ani na silnici.

Reklama

Načítám