Hlavní obsah

Poškození auta na parkovišti: Jak se mu vyhnout a co dělat

Foto: Shutterstock

Odřené auto

Náhoda je blbec, neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, kam čert nemůže, nastrčí babu a co se má stát, stane se. Na to, že vám někdo omlátí na parkovišti auto, se dá použít spousta přísloví. Jde tomu ale nějak zabránit a odhalit viníka? A co pak dělat a hlavně nedělat?

Článek

Podle policejních statistik je srážka se zaparkovaným vozidlem druhým nejčastějším druhem dopravních nehod. A počet takových případů narůstá. Ba co víc, mnoho nehod nikdo policii vůbec nehlásí, protože moc dobře ví, že se viníka prakticky nikdy nepodaří vypátrat, případně že je škoda tak malá, aby vůbec mělo smysl ji hlásit pojišťovně. Neděláme si navíc iluze o tom, že bude policie pečlivě projíždět všechny kamerové záznamy z okolí jen pro to, aby vypátrala někoho, kdo vám odřel dveře. Ale popořadě.

Asi už se s tím setkal každý. Přijdete k autu a na dveřích je šrám. Ještě máte v paměti tu bílou dodávku, která vedle vás stála. Lísteček za stěračem samozřejmě není, protože jsme v Česku. Ale co teď s tím? Má vůbec smysl volat policii? Má smysl to hlásit pojišťovně?

Havarijní pojistka to většinou nevyřeší. Vzniklá škoda často bývá nižší než minimální spoluúčast a ještě by vás pojišťovna „odměnila“ malusem, tedy zvýšením pojistného. To by vám někdo musel celé auto obejít klíčem, aby šla škoda do desetitisíců a mělo smysl to řešit.

Na policii budete čekat několik hodin

Pokud tedy na autě najdete poškození, které tam nebylo, nikam nejezděte. Auto nafoťte, zdokumentujte poškození. Pak se obraťte na správce parkoviště. Zeptejte se, jestli má kamerové záznamy, které mohou sloužit jako důkaz. Pozor! On vám je nemůže poskytnout, ale pokud je má, je to důvod volat policii. Policii záznamy předložit musí.

Pokud záznamy k dispozici nejsou, neříkáme, že nemáte policii volat, ale ta bez svědků a nějakého videozáznamu těžko něco zjistí. Navíc na příjezd policie budete čekat několik hodin (praxe ukazuje, že klidně i třeba šest). Takže věc se má tak: Pokud nejsou svědci a důkazy, máte prostě smůlu a nikdo vám nepomůže. A dá se tedy aspoň nějak minimalizovat šance, že vám někdo auto omlátí a pachatele nenajdete?

Parkujte pod kamerami

Zjistěte si, kde jsou bezpečnostní kamery a zkuste zaparkovat tak, aby na vaše auto viděly. Pak bude jednodušší vypátrat toho, kdo vám auto obouchal. Pamatujte ale na to, že oficiálně si může záznamy vyžádat pouze policie. Vy maximálně můžete zjistit, jestli správce parkoviště záznamy má, což pak můžete policii oznámit.

Hledejte si místo, kde nejste na ráně

Nejhorší je nechat auto někde na rohu u obchoďáku hned u vchodu. Tam je největší provoz lidí a jiných vozidel, lidé tam „blbnou“. Nejlepší je dát auto dále od vchodu, kde je menší provoz, protože každý je líný udělat těch dvacet kroků navíc. A ještě jeden bonus: Pokud zamíříte rovnou na vzdálenější místo, nemusíte kroužit čtvrt hodiny kolem vchodu a čekat, až se místo uvolní. Takže zaparkujete dřív a spálíte méně benzinu.

Zaparkujte pořádně

Především zaparkujte tak, ať nedáváte někomu záminku vám auto omlátit. Zastavte mezi čárami, případně s dostatečnou vzdáleností od ostatních aut. Pokud je to možné, necpěte se vedle jiných špatně zaparkovaných aut. Až odjedou, budete to vy, kdo bude stát jako idiot, i když za to vlastně nemůžete.

A na závěr tu máme několik důvodů, které snad každého přesvědčí o tom, aby od ťuknutého cizího auta na parkovišti neujížděl.

Všude jsou kamery

Nespoléhejte se na to, že vás nikdo neviděl. Dneska nevíte, kde všude jsou kamery a kdo co natáčí. I průměrný mobil dnes dokáže na poměrně velkou vzdálenost nahrát zřetelně registrační značku vašeho auta. A spolehněte se, že pokud někdo vidí přestupek nebo to, jak poškodíte někomu auto, spolehlivě vás udá.

Je to závažný přestupek a jde o řidičák

Na tento přestupek pamatuje i bodový systém a to velice přísně. Dopustit se můžete dvou přestupků, a to buď Nezastavení po nehodě nebo Ujetí od dopravní nehody, což je svým způsobem to samé. Za oba přestupky je pokuta příkazem na místě do 5 000 Kč, ve správním řízení 2 500 až 5 000 Kč. Především je za to ale 7 bodů v bodovém systému. A pokud se stejného přestupku dopustíte dvakrát nebo vícekrát během jednoho roku, automaticky přijdete o řidičák. Správní orgán pak rozhodne, jestli na jeden měsíc nebo až na půl roku a bude přihlížet především k vaší řidičské a přestupkové minulosti.

Řeší se to z povinného ručení

Především se ale jedná o dopravní nehodu jako každou jinou. Sice si můžete sypat popel na hlavu, ale k podobné nehodě nemusíte volat policii (těžko dojde k vyšší škodě než 100 000 Kč nebo ke zranění či škodách na majetku třetích osob). Sepíšete záznam, zdokumentujete a pak se věc řeší s pojišťovnou. Ta poté obvykle menší poškození řeší s poškozeným rozpočtem. Vám potom maximálně „napaří“ malus z povinného ručení, ale těch pár stovek navíc je pořád lepší „trest za blbost“ než případná pětitisícová pokuta a půlroční ztráta řidičáku.

Reklama

Načítám