Hlavní obsah

Porsche zveřejnilo video Caymanu GT4 RS z Nordschleife

Foto: Porsche

Řidičsky vyšperkované Porsche Cayman GT4 RS se představí už v listopadu. Už známe i jeho čas na Nürburgringu!

Dlouhá léta jsme věděli, že Porsche Cayman si zaslouží více pozornosti. Dlouhou dobu stálo ve stínu svého velkého bratra, typu 911, ale v roce 2015 jsme se poprvé dočkali opravdu pravověrné „GT“ verze, Caymanu GT4 s motorem ze samotné 911. Později přišel optimalizovaný Cayman GT4 s vyšším výkonem a lepší aerodynamikou a tehdy jsme si mysleli, že už to lepší ani být nemůže. Ale to jsme se pletli. Přivítejte Porsche 718 Cayman GT4 RS!

Článek

7:09,3. To je doba, za kterou nejen zbrusu nová, ale také nejsilnější, nejrychlejší a nejvytříbenější verze Caymanu obkroužila 20,8 kilometru dlouhou variantu slavné německé trati jménem Nürburgring. Nejde sice o absolutní rekord produkčních aut, ale panečku, na „jen“ sportovní auto jde o působivý výsledek. Vždyť GT4 RS se podařilo překonat i takové legendy jako Lexus LFA nebo Pagani Zonda F – a to už se počítá!

Porsche 718 Cayman GT4 RS na Nürburgringu – celé koloVideo: Porsche

Celým jménem 718 Cayman GT4 RS je novým vrcholem modelové řady Cayman. Jeho testování už se chýlí ke konci a už teď vůz předvedl velmi slušný výkon na trati, která slouží jako měřítko pro všechna sportovní auta – Severní smyčce Nürburgringu, tedy Nordschleife.

Při zajetí vynikajícího času, kterým Cayman GT4 RS překonává celou řadu podstatně výkonnějších aut, řídil ambasador značky a vývojový jezdec Jörg Bergmeister. Auto bylo de facto v sériové podobě, jen s lehkým maskováním a z bezpečnostních důvodů byla sportovní sedačka řidiče nahrazena klasickou závodní skořepinou. Cayman GT4 RS jel na pneumatikách Michelin Pilot Sport 2 R, které budou k mání za příplatek.

Dalším šokujícím faktem je, že oproti předchozí GT4 je nová GT4 RS na legendární trati rychlejší o více než 20 vteřin! „Během vývoje jsme vozu 718 Cayman GT4 RS vštípili všechny nezbytné atributy hodné pravého vozu Porsche RS: lehkou konstrukci, více přítlaku, vyšší výkon a pochopitelně také vyšší úroveň zpětné vazby směrem k řidiči. Tento vynikající čas je jasným důkazem, jaký vliv tyto změny mají,“ pochlubil se Andreas Preuninger, vedoucí divize GT modelů Porsche. „Naši zákazníci se už teď těší na vůz, který staví vzrušující řidičský zážitek jako tu nejvyšší prioritu.“

Foto: Porsche

„Na horských silnicích je mrštné jako motokára, na okruhu je přitom stabilní a vyvážené. Bez těchto vlastností by nebylo možné dosáhnout takhle dobrého času,“ přiznává Bergmeister

„718 Cayman GT4 RS je nekompromisní řidičské náčiní. Na horských silnicích působí mrštně jako motokára, a přesto je obdivuhodně stabilní a vyvážené na závodní trati. Bez těchto vlastností by nebylo možné dosáhnout takového času,“ nešetří chválou Bergmeister. „GT4 RS je jedno z nejostřejších aut, které jsme v Porsche vyvinuli. A má naprosto dechberoucí zvuk, to člověk zkrátka musí zažít na vlastní kůži,“ dodává muž, který s Caymanem GT4 RS strávil více než 500 testovacích hodin.

Popravdě, Porsche by bylo samo proti sobě, kdyby potenciál Caymanu nevyužilo – a svým způsobem má oproti legendární 911 i malou výhodu díky lepšímu vyvážení. Po malé ochutnávce v roce 2010, kdy se objevila verze Cayman R, která byla vrcholem první generace Caymanu, měli všichni jasno – Cayman by se mohl vyrovnat 911.

Vrcholem druhé generace potom byla první verze Caymanu GT4 s 3,8l šestiválcem z tehdejší Carrery S o výkonu 385 koní – první Cayman s přídomkem „GT“ sbíral chválu, kde se dalo. Ve třetí generaci Caymanu dostala GT4 rovnou 4,0l verzi téhož motoru (kupodivu nešlo o podladěný motor převzatý z 911 GT3) a výkon poskočil na plných 420 koní.

U verze GT4 RS, která se má představit v listopadu, má výkon 4,0l plochého šestiválce poskočit až na 450 koní. Řadit se patrně bude dvouspojkovou převodovkou PDK, jak je ostatně vidět i ve videu – respektive o manuálu prozatím žádné slovo nepadlo. Cena jistě bude velmi „exkluzivní“, ale tohle auto si své kupce najde, na to můžete vzít jed.

Reklama

Načítám