Hlavní obsah

Porsche vrátí do hry model 928

 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle zdrojů z automobilky Porsche by mělo jít rovnou o další karosářskou variantu modelu Panamera, která bude mít jen dvojici dveří a bude sportovním zástupcem Gran Turismo. Díky motoru vpředu půjde o nástupce 928.

Článek

Model 928 se objevil v roce 1977 a ve výrobě vydržel až do roku 1995. Jestli si jej pletete s druhým modelem, který měl osmičku 968, tak poznávací znamení jsou jednoznačná. Porsche 968 bylo podstatně mladší a vyrábělo se v devadesátých letech. Pod kapotou mělo pouze čtyřválcové motory. Naopak 928 měla výkonnější atmosférické osmiválce. Nejlepší byla varianta 928 GTS, která nabízela výkon až 350 koní. V obou případech šlo o pokus automobilky Porsche přilákat nové zákazníky na nový koncept vozu s motorem umístěným vpředu, ale ani jedno z vozů nezískalo takového věhlasu jako legendární model 911. Teď je však situace jiná.

Foto: Archiv Garáž.cz

Porsche má už dlouhou dobu v nabídce auta s odlišnou koncepcí, dokonce i ůspěšné modely SUV Cayenne a Macan. Takže není problém přijít s novou variantou, která bude nepřímo navazovat právě na model 928. Půjde o třetí variantu Panamery, která se postaví vedle čtyřdveřového "hatchbacku" a praktičtější varianty Sport Turismo. Panamera Gran Turismo bude mít dvojici dveří, bude podobně dlouhá, jen s rychleji klesající střechou. Pod kapotou by měl být přeplňovaný osmiválec ve třech variantách, jak je u Porsche v současné době zvykem.

Porsche se chce ale pořádně rozjet. V následujících letech ještě udělá z SUV Cayenne pohlednější SAC, tedy vůz s karosérií typu kupé. Tím pádem by se Porsche chtělo postavit proti oblíbenému BMW X6 a také Mercedesu-Benz GLE Coupé. V roce 2022 by na trh mělo dorazit elektrické SUV postavené na základech současného modelu Macan. Kompaktní SUV dostane podobnou techniku, jako sportovní Mission E. Výkon tohoto elektromobilu by se měl pohybovat od 220 do nějakých 440 koní.

Zdroj: carscoop.com

Reklama

Načítám