Hlavní obsah

Porsche svým zaměstnancům vyplatí zajímavý bonus

Foto: Porsche

Výroba Porsche ve Stuttgartu

Někdo možná nedá dopustit na práci v malé firmě a malém kolektivu, ale ti, kteří pracují pro velké, celosvětově působící korporáty ví, že i tohle má něco do sebe. Takovým korporátem je i Porsche, kterému se za poslední rok celkem dařilo, a tak se rozhodlo odměnit všechny, kteří na tom mají lví podíl. Své zaměstnance.

Článek

Vypadá to, že pracovat pro jednoho z nejsilnějších světových výrobců automobilů má hned několik předností. Kromě toho, že se můžete podílet na výrobě nebo vývoji velmi zajímavých modelů, můžete si také přijít na moc hezké peníze. Porsche je známé tím, že si své lidi cení a platí jim opravdu dobře. A ještě lépe v ten moment, kdy má značka více než solidní hospodářské výsledky. A protože Porsche díky trhu v Číně v roce 2018 rostlo, konkrétně o 4 %, rozhodlo se, že si ten úspěch nenechá pro sebe, ale naopak se o něj podělí se všemi, kteří se starají o to, aby vše fungovalo právě tak, jak má.

Vrcholový management automobilky si je totiž dobře vědom toho, že celá značka je jako jedno velké ozubené kolo, které by se ale bez spolehlivých lidí nemohlo otáčet. Proto se rozhodlo podělit se se svými zaměstnanci o zmiňovaný zisk, a to konkrétně bonusem ve výši 9 700 eur, tedy takřka čtvrt milionu korun. Bonus dostane každý z přibližně 25 000 zaměstnanců v květnové výplatě. Ale není to jediný bonus, který Porsche zaměstnancům vyplácí – většinou kolem vánočních svátků posílá firma svým lidem další, i když o něco nižší, který se také odvíjí od zisku firmy. A pokud vychází v určité výši, je rozdělen na dvě výplaty; jedna proběhne jakoby pod stromeček, druhou pak zaměstnanci dostávají v době, kdy je potřeba platit daně, aby se jim zlepšil rozpočet.

Ale příkladné chování firmy není zřejmé jen ze zájmu o zaměstnance. Už jsme vám říkali o tom, že Porsche před nedávnem muselo obnovit výrobu jedinečného modelu 911 GT2 RS. Ovšem ne proto, že by samo chtělo, ale protože se potopila loď, která vezla čtyři již vyrobené GT2 RS zákazníkům. A protože vozy se k nim nedostaly, vyrobí jim je znovu. Uznejte sami, že jestli tohle není loajalita k zákazníkovi, pak už asi nic.

Ovšem není to jen Porsche, které si svých zaměstnanců považuje. Zmínit musíme i mladoboleslavskou Škodovku. Té sice zisky nerostly, ale i tak se s odbory dohodla, že zaměstnancům vyplatí bonus asi 65 tisíc korun. Tato speciální výplata se týká jen kmenových zaměstnanců, tedy těch, kteří mají smlouvu přímo se společností Škoda Auto. A stejně jako u Porsche, ani u Škodovky to není jediný bonus zaměstnancům. Další dostávají před Vánoci a před letními prázdninami. Není to sice čtvrt milionu, ale i tak jistě potěší.

Chtěli byste pracovat pro Porsche?
Ano
89,6 %
Ne
10,4 %
Celkem hlasovalo 19578 čtenářů.

Reklama

Načítám