Hlavní obsah

Porsche rozdrtilo rekord Nürburgringu. Už máme i video!

Foto: Porsche

Rekordní jízda Porsche 919 Hybrid Evo

5 minut, 19 sekund a 55 setin. To je finální a definitivní čas, s jakým skončilo Porsche svůj útok na starý rekord legendární Nordschleife. Jelo se se závodní 919 Hybrid Evo, ovšem bez jakýchkoliv restrikcí vyžadovaných závodními kategoriemi. Starý rekord z roku 1983 padl o neuvěřitelných 52 sekund.

Článek

Porsche může být na svůj výkon náležitě pyšné. Pomyslná trofej se nepřesouvá mezi značkami, ale pouze k mladšímu autu a jezdci v rámci stáje. Zmiňovaný dosavadní rekord v hodnotě 6 minut a 11.13 sekund totiž zajel v květnu roku 1983 Stefan Bellof na Porsche 956 C.

Překonání rekordu sice nějakou dobu trvalo, ale nakonec se do toho Porsche spolu s Timo Bernhardem pořádně opřelo a výsledkem je čas z úplně jiné dimenze. 5 minut a 19,55 sekundy znamená, že se Porsche 919 Hybrid Evo pohybovalo po trati zhruba dvojnásobnou rychlostí, než jakou zde jezdí amatérští jezdci při volných jízdách. Jedná se o vůbec první kolo pod šest minut, spadlo rovnou takřka k pěti minutám.

Čistě teoreticky by mohlo Porsche svůj čas ještě o pořádný kus vylepšit. Jak ukázalo starší testování, hodnota pod hranicí pěti minut není nereálná. V ideálním případě by se prý mělo auto vejít do 4:51.

Tak či tak je nový rekord německé značky úctyhodnou záležitostí a my se připojujeme ke gratulacím. Teď už vyvstává jen otázka, jak dlouho nový nejlepší čas vydrží. Něco nám říká, že příštích 35 let to nebude.

Aktualizace: K mání už je konečně i oficiální video z celého kola a jedná se o naprosto famózní podívanou. Timo Bernhard se za volantem Porsche 919 Hybrid Evo pohybuje prakticky všude o řád rychleji, než je běžné pro závodní auta. Takovou nálož jsme na Nürburgringu ještě neviděli.

Reklama

Načítám