Hlavní obsah

Porsche je nejrychlejší civilní auto na Nürburgringu

Foto: Porsche

Porsche se rozhodlo získat všechny rekordy na Nordschleife. Po nedávné rekordní jízdě nového Cayennu tentokrát s modelem 911 GT2 RS uzmulo Mercedesu titul nejrychlejšího auta s homologací pro silniční provoz. Slabší povahy budou potřebovat při sledování videa kinedryl!

Článek

Jak rychlé je opravdu rychlé? Když jedete na Severní smyčce Nürburgringu jakýkoliv čas pod osm minut, zažijete všechny pocity jako na té nejděsivější horské dráze světa. Drtivé zrychlení i brutální brzdy, nemyslitelné přetížení v zatáčkách a občas letíte vzduchem. Čas nového zatím bezejmenného Cayennu nám vyrazil dech, ale co pak napsat o nové rekordní jízdě Porsche 911 GT2 RS? Nu, podívejte se sami…

Pravda je taková, že nejde o úplně sériovou GT2 RS. Rekordní kus byl vybavený paketem Manthey Performance Kit, který ale Porsche svým zákazníkům nabízí a s Manthey ho i společně vyvíjí. A snad každý, kdo to s jezděním se svým Porsche na Nürburgringu myslí vážně, dříve či později v dílnách Manthey nebo u jeho zastoupení stejně skončí.

Balíček obsahuje o 11,4 kg lehčí kola z hořčíkové slitiny o průměru 20 a 21 palců, karbonové brzdy se speciálními destičkami a nové tlumiče – ty přední mají tři různá nastavení a vzadu jsou k dispozici čtyři nastavení. Součástí balíčku je i upravený difusor, zadní spoiler a pár dalších detailů, které společně zlepšují aerodynamiku vozu a zvyšují jeho přítlak. V rychlosti 200 km/h se bavíme o dalších 21 kilogramech na přední nápravě a dokonce o 107 kilogramech na té zadní.

Vůz řídil testovací jezdec Porsche Lars Kern, který to předtím zvládl i s Cayennem. „GT2 je samo o sobě hodně rychlé auto, ale v konfiguraci Manthey Performance Kits připomíná spíš závodní vůz, a to hlavně v rychlých zatáčkách,“ říká Kern. „Výkon 700 koní se dá dobře dávkovat a auto vás neděsí, obdivuhodné pak je, jak vůz brzdí a jak je přitom stabilní.“

Čas 6:43.300 je o 4,747 sekundy rychlejší než rekordní číslo Mercedesu AMG GT Black Series. Ten ho navíc zajel na starší konfiguraci dráhy, která byla kratší o cca 200 metrů. Průměrná rychlost Porsche byla 185,87 km/h.

Reklama

Související témata:
Načítám