Hlavní obsah

Porsche 917 Concept – 50. výročí závodní legendy

Foto: Porsche

Porsche 917 Concept je zatím jen designová studie. Zatím…

Porsche 917 bylo auto, se kterým stuttgartská automobilka slavila v závodech velký úspěch na počátku 70. let minulého století. V podstatě šlo o základy budoucích úspěchů snad ve všech možných vytrvalostních závodech, zejména tedy toho nejznámějšího na francouzském okruhu de la Sarthe. A teď nám svitla naděje na možného duchovního nástupce této legendy. A ve finále jsme se dozvěděli, že daný koncept už vlastně nějaký ten pátek existuje, jen byl před veřejností utajen…

Článek

Jsou to ale lišáci, ti kluci němečtí. Prvně nám v dubnu ukázali tento skvělý koncept jen jako součást oslav 50. výročí vzniku legendárního závoďáku Porsche 917. Nic víc, nic míň. Tím pádem projekt nikdo nebral vážně. K tomu je potřeba zohlednit fakt, že Porsche 918 Spyder je záležitost stará jen pět let. A navíc – je vůbec možné, aby v 21. století vzniklo auto, byť jen vzdáleně podobné legendární 917?

Jenže pak nám Stuttgart jen tak mezi řečí sdělil, že tato úchvatná designová studie bude součástí výstavy v Porsche muzeu, jejíž název je dost výmluvný: „Colours of Speed – 50 Years of Porsche 917“. V souvislosti s oznámením dne otevření výstavy – 14. května – nám Porsche také ukázalo další fotografie konceptu, které už vypadají podezřele realisticky. A veřte nebo ne, ale ve finále jsme se dozvěděli, že tato designová studie, respektive její hliněný nepojízdný model, byl ve skutečnosti postaven „malou skupinkou dvaceti lidí specializujících se na design a vývoj“ už v roce 2013, jak přiznala samotná automobilka.

Ze všeho nejvíc jde o vzdání pocty červeno-bílému vozu, který v roce 1970 vyhrál továrně vůbec první celkové vítězství v Le Mans díky přičinění Richarda Atwooda a Hanse Herrmana. Koncept vznikl také v souvislosti s představením skutečného vytrvalostního závoďáku jménem 919 Hybrid, za který se mimochodem jeho praotec rozhodně stydět nemusí. Bohužel, 917 Concept strávil posledních skoro šest let v továrním depozitu – nechť konspirační teorie započnou…

Nicméně fakt, že se 917 Concept představí širší veřejnosti alespoň vizuálně, nám dává trochu naděje. Koneckonců, proslýchá se, že do roku 2025 má Porsche představit nové hybridní superauto, které půjde proti nové generaci hyperaut od Ferrari, McLarenu a dalších. Zatím neznáme podrobnosti, ale byla by škoda, kdyby se takovýto design jen tak ztratil v propadlišti dějin.

Reklama

Načítám