Hlavní obsah

Porsche 911 Turbo: 41 let nejrychlejšího Porsche

 

Automobilka Porsche na konci loňského roku představilo facelift generaci 991. S ním přišlo i vylepšené Turbo a Turbo S, které dostalo několik drobných, ale funkčně významných vylepšeních. Od uvedení přeplňované 911 uteklo 40 let a my jsme si chtěli vyzkoušet, jak velký skok Porsche 911 Turbo udělalo.

Článek

Když přišla přeplňovaná verze 911 na trh, způsobila velké pozdvižení. Na tu dobu totiž nabízela skoro dvojnásobný výkon oproti ostatním sportovním vozům, zároveň také neobyčejné jízdní zážitky. Přeplňovaná 911, která nesla označení 930 se lišila především zadní částí, která byla hodně rozšířená a všechny poutalo obří křídlo na zádi. To bylo také často jedinou věcí, kterou ostatní na 930 Turbo mohli na silnici vidět.

Foto: Archiv Garáž.cz

Teď je tu ale nová generace 991, která výkonem atakuje 600 koní a pořád je na pomezí sportovního vozu a supersportu. Jízdními vlastnostmi na samé hranici připomíná supersport, komfortem pak sportovní vůz kategorie GT. Porsche 911 Turbo se vymyká všemu, co můžeme na silnici vidět a jeho rozsah využití je asi největší na trhu, což dokládají samotné nájezdy kilometrů. To nejnovější je špičkové ve všech ohledech a Porsche si za to také nechá královsky platit.

Reklama

Načítám