Hlavní obsah

Polsko: Za nehodu v opilosti celoživotní zákaz řízení!

Foto: Shutterstock/StockPhotosLV

V Polsku nemají s opilými řidiči slitování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sousedním Polsku mají problém s alkoholem. S tím, jak stoupá jeho spotřeba, stoupá i počet řidičů, kteří sednou za volant pod vlivem. Jen vloni zadržela tamní policie 110 tisíc řidičů s alkoholem v krvi. Protože roste i počet smrtelných nehod zaviněných opilými řidiči, přikročili Poláci k razantnímu řešení. Za nehodu v opilosti dostane řidič celoživotní zákaz řízení!

Článek

Téměř každý desátý člověk, který přišel vloni na českých silnicích o život, zemřel při nehodě, kde sehrál svou roli alkohol. Alarmující pak je alkohol u cyklistů, kde způsobil každou čtvrtou nehodu. Počet nehod způsobených alkoholem ale v porovnání s předchozím rokem klesl, odborníci tvrdí, že je to i kvůli tomu, že si Česko dál sveřepě stojí na nulové toleranci alkoholu.

To v Polsku jsou čísla výrazně vyšší. Je otázkou, zda tamní řidiče svádí povolený limit 0,2 promile nebo jestli to má co dělat s přístupem k alkoholu obecně. Jen vloni polští policisté zadrželi 110 tisíc řidičů, co řídilo pod vlivem, což je o šest tisíc víc než v roce 2018.

Reakce policie a vlády na sebe nenechala dlouho čekat. Tamní parlament návrh zákona obratem schválil, takže už od 1. ledna mají opilí řidiči na tamních silnicích pořádný problém!

Tolerance 0,2 promile sice zůstala, takže jedno desetistupňové pivo, nebo deci vína, pořád není problém, ale 0,5 promile alkoholu v krvi je nově klasifikováno jako trestný čin! A postihy jsou drsné - řidičům hrozí zákaz řízení motorových vozidel na 3 až 5 let a pokuta 5 tisíc až 60 tisíc zlotých (tedy 30 až 360 tisíc korun). K tomu navíc polská policie může po souhlasu soudu zabavit opilému řidiči auto.

Podle statistik zemře průměrně na polských silnicích okolo tří tisíc lidí ročně a alkohol v tom hraje o kus významnější roli než u nás. A protože to chce Polsko změnit, platí od ledna nově navíc, že řidič, který způsobí nehodu a je pod vlivem alkoholu, dostane kromě běžného trestu ještě doživotní zákaz řízení motorového vozidla. Bez kompromisu.

V Česku je zákon o kus tolerantnější, byť nulová hranice je hodně diskutabilní záležitostí a není snad rok, kdy by se toto téma neotevřelo. Nehoda v opilosti se stává trestným činem až v případě, že má řidič v krvi víc než 1 promile. Zákon pak praví, že řidiči hrozí zákaz řízení až na 10 let, odnětí svobody až na 3 roky a pokuta až 50 tisíc korun.

A jak celou problematiku vnímáte vy? Byli byste pro zpřísnění trestů opilých řidičů, nebo si myslíte, že české zákony jsou nastaveny dobře? Hlasujte!

Zpřísnili byste tresty za jízdu v opilosti?
Ne, myslím, že to máme dobře nastavené
7,9 %
Ano, Polsko by nám mohlo jít příkladem
73 %
Naopak, minimálně tolerance 0,2 promile by se hodila
19,1 %
Celkem hlasovalo 10819 čtenářů.

Reklama

Načítám