Hlavní obsah

Policie se zaměřuje na reflexní prvky

Foto: Policie ČR

Chodci patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu, a přesto každý den zbytečně riskují. Ačkoliv jim zákon ukládá nosit reflexní prvky, praxe ukazuje, že se tak neděje. Policisté se na tuto problematiku pravidelně zaměřují, ale stále naráží na příliš velký počet těch, kteří reflexní prvky ignorují.

Článek

20. února 2016 vstoupila v platnost novela zákona o silničním provozu, která říká, že mezi povinnosti chodců patří také nosit reflexní prvek, pokud se za snížené viditelnosti pohybují mimo obec po krajnici nebo okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením. Cílem této změny byla hlavně prevence vážných a samozřejmě také smrtelných nehod. Jsou to totiž právě chodci, kteří jsou na silnicích nejvíce ohroženi, ale podle všeho se zdá, že si to někteří vůbec neuvědomují.

Chodce často ani nenapadne, že pokud na sobě mají tmavé oblečení a jdou ve tmě po krajnici, má řidič jen 18 metrů na to, aby na ně reagoval. Při rychlosti 70 km/h je to dle odborníků necelá sekunda k adekvátní reakci. Ovšem ve chvíli, kdy má chodec alespoň nějaký reflexní prvek, zvyšuje se vzdálenost, na kterou je řidič schopen chodce rozeznat až na 200 metrů. A to už je nějaký rozdíl!

Pokud reflexní prvky jako chodci řešit nebudete a přistihne vás při tom policie, můžete se dočkat i pokuty. Zákon její hodnotu za tento přestupek stanovil ve výši 2 000 Kč blokově, nebo od 1 500 do 2 500 Kč ve správním řízení. Ovšem policisté jsou velmi benevolentní a chodcům se snaží spíše domlouvat. Ti nejhodnější pak rozdávají i reflexní pásky. Jakkoliv s tím na jednu stranu souhlasíme – ostatně, jde o bezpečnost, a ne o vybírání pokut –, tato benevolence má i svou stinnou stránku.

Chodci ví, že se jim prakticky nic nestane a reflexní prvky nijak neřeší. Ti z nich, kteří nikdy neseděli za volantem, si pak často mylně myslí, že když má auto světlomety, řidič je přece musí vidět. Není to tak a mohou na to bohužel tvrdě doplatit. Proto si myslíme, že by policisté měli zvážit benevolenci a přece jen nějaké ty pokuty udělovat. Možná by to pomohlo.

Reklama

Načítám