Hlavní obsah

Policie přitvrdí proti mobilům za volantem

Foto: Shutterstock

Ilustrační snímek

Když se kolem sebe na silnici rozhlédnete, garantujeme vám, že spousta řidičů bude i za volantem v ruce držet telefon. Buď budou rovnou telefonovat, nebo prohlížet sociální sítě a dopisovat si s přáteli. Policisté už takové chování ale nemíní tolerovat, a tak chtějí, aby úřady zpřísnily postihy za tento přestupek.

Článek

Možná, když si sáhnete do svědomí, zjistíte, že čas od času stejný přestupek uděláte také. Možná si říkáte, že rychlá odpověď na sms zprávu manželky, která vás žádá o nákup, není zase takový prohřešek. Ale statistické údaje hovoří jasně. Použití telefonu za volantem je třetím nejčasnějším přestupkem, který policisté řeší. 16 % řidičů za volantem dokonce natáčí videa a ročně ti, kteří za volantem používají mobilní telefon, způsobí až 10 000 nehod. A co je nejhorší, důsledkem nepozornosti, tedy hlavně používáním mobilu jen v loňském roce na silnicích zemřelo 65 lidí. A úplně zbytečně. Jako příklad může sloužit následující a upozorňujeme, že velmi smutné video, které zachycuje řidiče nákladního auta, kterak si za jízdy hraje s mobilním telefonem. Bohužel ale kvůli tomu přehlédne stojící kolonu aut a výsledkem jeho počínání je několik mrtvých.

Úřadům i policii proto zcela logicky dochází trpělivost. Jak ale donutit šoféry, aby telefon za volantem buď odložili úplně, nebo alespoň používali handsfree sadu? V současné době je používání telefonu za volantem ohodnoceno dvěma body a pokutou na místě maximálně do 1000 Kč, ve správním řízení pak 1500 až 2000 Kč. Policisté ale tvrdí, že tresty jsou příliš nízké. Vypadá to, že je úřady vyslyšely, a v další novele silničního zákonu by dle informací České televize mělo dojít ke zpřísnění postihu právě za tento přestupek.

Ze současných dvou bodů by měly být body čtyři a stejně tak i pokuta by měla být dvojnásobná. Případné čtyři body už by některé hříšníky mohly přesvědčit. Policisté se na telefon za volantem zaměřují pravidelně, ale až do konce tohoto týdne bude na silnicích panovat zvýšený dohled. Díky tomu, že mají k dispozici chytré dalekohledy, mohou dotyčného telefonujícího řidiče vidět až na vzdálenost 800 metrů. A pokud by se s policisty chtěl dopadený řidič hádat, má smůlu. Dalekohled je schopný udělat záznam přestupku, a to jak v podobě fotky, tak videa.

Reklama

Související témata:
Načítám