Hlavní obsah

Policie má novou a ostrou hračku od Audi

Foto: Policie ČR

Policie má "novou" Audi RS 6

Dopravní policisté z Jihomoravského kraje dostali do užívání pro ně nový vůz. Jde o Audi RS 6 z roku 2009, která propadla státu po trestním řízení jejího původního majitele. Policejní barvy oblékla proto, že ve veřejné dražbě o ni nikdo neprojevil zájem. I přes své roky ale nemá mnoho najeto.

Článek

Čas od času vám říkáme o tom, jak policie v zahraničí dostává do rukou ta nejzajímavější auta, jaká vůbec může mít. Upravené BMW i8 německé policie nebo super našlapané, ale moderní SUV policistů v Americe? Ano, i o tom jsme vás už informovali. Nutno říct, že i naše policie dostala do užívání BMW i8 a městská v Praze i BMW i3. Ale jinak jsou odkázání „jen“ na rychlé Škody Superb, které hlídkují na dálnicích.

Audi RS 6 je ale jiná káva. Jsme si jisti, že bude působit i jako prevence, protože si řidiči dají dobrý pozor na rychlost, když ji někde potkají. Hlavně proto, že ji pohání motor V10 o objemu 5 litrů, který je opatřený dvěma turbodmychadly. Jeho výkon je 580 koní a točivý moment 650 Nm. Maximální rychlost auta je po továrně odstraněném omezovači až 280 km/h. No, uznejte sami, že takové policejní hračce se opravdu nevyplatí ujíždět. A mimochodem, zajetá je tak akorát. V současné době má najeto zhruba 48 000 kilometrů.

Týdeník Policie, který informaci o novém autě přinesl jako první také zjistil, že Audi pochází z majetku, jenž propadl státu poté, co byl zabaven majiteli pro jeho trestnou činnost, která se dle všeho měla týkat korupce. Ovšem v nové úloze dostala LED maják na střechu, majáky do masky a policejní polepy. Policisté, respektive stát, který policii auta pořizuje, za auto vzhledem k jeho původu nezaplatil ani korunu.

A ještě dodáme, že to není poprvé, kdy má police Audi ve svých službách. Nešlo však o ostrou RS 6, ale o standardní modely A6. Ty ovšem nesloužily standardní policii, ale ochranné službě, která doprovází důležité státní návštěvy a delegace. Po skončení jejich služby v ochraně byla auta dále využívána v silničním dohledu dopravní policií. Ochranná služba si pak převzala modely Audi S6.

Reklama

Načítám