Hlavní obsah

Policie kontroluje řidiče z tajného autobusu

Foto: Policie

Policie kontrolovala řidiče ze speciálního autobusu

Policie Libereckého kraje se rozhodla již podruhé bojovat s řidiči, kteří porušují předpisy. Pomáhá jí v tom tajný autobus, z něhož přestupky řidičů natáčí. Autobus původně sloužil hlavně ke kontrole řidičů kamionů, policisté z jeho paluby ale kontrolují úplně všechny. Během akce zjistili na 40 dopravních přestupků.

Článek

Důvod, proč si policisté pořídili speciální autobus určený ke kontrolám převážně řidičů kamionů, je ten, že z osobního auta není do kabiny náklaďáku moc dobře vidět. A vypadá to, že šlo o nápad vpravdě invenční. Poslední akce, kdy byl autobus použit a do níž bylo nasazeno na dvě desítky dopravní policistů, probíhala před pár dny na silnici č. I/35 a dálnici č. D10 v úseku Bílý Kostel nad Nisou – Ohrazenice a dále Ohrazenice – Příšovice.

Za další vlnou policejních kontrol je hlavně smutný vývoj dopravní nehodovosti a nekázeň některých řidičů, a to nejen nákladních vozidel. Policisté se primárně zaměřili na způsob jízdy řidičů právě nákladních vozidel, a sice na zakázané předjíždění nákladních vozidel v určitých úsecích pozemní komunikace, používání povinného bezpečnostního pásu řidiči, předměty bránící řidiči ve výhledu z vozidla, držení hovorového nebo záznamového zařízení, respektování dopravního značení, technický stav vozidel a všechny formy nevěnování se řízení. Kontrola z paluby autobusu probíhala tak, že v případě zjištění protiprávního jednání řešili přestupek ihned policisté v doprovodných vozidlech jedoucích za autobusem.

Kromě toho se ale policisté zaměřili také na kontroly dodržování předepsaných dob řízení, odpočinku řidičů včetně dodržování nejvyšší povolené rychlosti nákladních vozidel, na pátrání po hledaných osobách, věcech a motorových vozidlech, v neposlední řadě pak na odhalování alkoholu a jiných návykových látek u řidičů. Přesně k tomu je naprosto ideální autobus, jenž je na první pohled k nerozeznání od jakéhokoliv obyčejného, kterých na cestách potkáváte velkou spoustu. Níže ve videu se můžete podívat, jak takové kontroly probíhaly v loňském roce.

A jaký je letošní výsledek této dopravně bezpečnostní akce? Během jediného dne policisté zadokumentovali na videozáznam celkem 40 přestupků, které ocenili pokutami ve výši 24 100 korun. Nejčastěji se jednalo o následující přestupky: 1x špatný technický stav vozidla, 4x nezajištěný náklad, 13x držení hovorového nebo záznamového zařízení, tedy telefonování, 1x policisté řešili předměty ve výhledu řidiče, 1 řidič nesvítil, v jednom případě se řidič nevěnoval řízení, konkrétně si četl noviny položené na volantu, ve dvou případech pak přistihli řidiče při špatném způsobu jízdy. V případech, kdy řidič souhlasil s projednáním přestupku na místě, byl uložen příkazový blok. Pokud řidič se zadokumentovaným protiprávním jednáním nesouhlasil, bylo vyhotoveno oznámení přestupku, kdy věc posléze projedná příslušný správní orgán ve správním řízení. Správní orgán obdrží jako důkazní prostředek pořízený videozáznam.

Z laxního přístupu některých nezodpovědných řidičů kamionů si před časem udělala legraci jistá slovenská pojišťovna. Jenže proti reklamě, kterou si zadala (shlédnout ji můžete ZDE), se po odvysílání zvedla velká vlna protestů ze strany řidičů kamionů. Následně tedy byla nucena nechat spot z vysílání stáhnout.

Reklama

Související témata:
Načítám