Hlavní obsah

Policejní i8 nebude honit piráty, ale bude pokusný králík

Foto: Archiv Garáž.cz

Česká dálniční policie bude mít ve svém parku hybridní žihadlo. Na půl roku dostává zapůjčené BMW i8, které má i dubajská policie. Nechystá se s ním však chytat dálniční piráty, nýbrž si zkoušet nové technologie.

Článek

Před nedávnem si Policie ČR přebrala několik elektrických i3, které se budou pohybovat především ve městě. Včera si ovšem policie převzala další zajímavé vozidlo. Tentokrát jde o hybridní sportovní stroj BMW i8, který putuje k dálniční policii. Nikdo se však nemusí bát, že by s ním policie honila piráty silnic. Bude na našich dálnicích hlídkovat a jde především o zkušební provoz, aby si naše policie vyzkoušela nové moderní automobilové technologie. Auto dostává od českého zastoupení BMW zapůjčeno na půl roku zdarma s nájezdem 20 000 km. Co bude dál, se uvidí, každopádně jde díky hybridní technologii o jedno z nejvýkonnějších aut, které se u policie objeví.

Foto: Archiv Garáž.cz

Hned jak prosákla první informace o tom, že dálniční policie bude mít ve svých řadách BMW i8, spustila se vlna nevole, že si police pěkně utrácí z našeho rozpočtu. To však byla mylná dedukce, protože i8 patří do projektu automobilky BMW, která chce umožnit naší policii vyzkoušet nové automobilové technologie. Popravdě se nám tento krok líbí, protože právě policisté a vedení policie přistupuje k automobilové budoucnosti proaktivně. Chce si vyzkoušet, jestli mohou být nové ekologické vozy přínosem, chce zjistit, co budou vyžadovat z pohledu vybavení a jestli budou pro polici přínosem. Prvním krokem bylo převzetí 11 elektrických malých vozů i3, které budou sloužit jak městské tak i běžné polici, budou se pohybovat po městech, především v jejich centrech. Tady jsou však policisté velmi omezeni kilometrovým nájezdem, který činí 6 000 km za půl roku.

Foto: Archiv Garáž.cz

U BMW i8 je všechno trošku jinak. Vůz bude moci za půl roku najet až 20 000 km a policie s ním má hned několik záměrů. Chce zjistit, jak na něj budou reagovat řidiči, které policisté v i8 zastaví. Sám Tomáš Lerch bere tento vůz i jako zvýšení prestiže Policie ČR a vyvážení neoznačených Octavií, které vyvolávají v řidičích zlost. Tohle auto bude vidět na dálku a má působit především jako prevence. Vůz nemá téměř žádnou policejní výbavu, takže nebude měřit rychlost. Bude se pohybovat po dálnicích a bude sledovat provoz a eventuálně řešit některé z přestupků. V průběhu půl roku by se měl podívat na všechny naše dálnice i přesto, že bude mít hlavní místo na jižní moravě.

Foto: Archiv Garáž.cz

Policie chce u BMW i8 zjistit, jak se s ním bude policistům žít, jak se v něm bude jezdit a jak úsporné bude auto ve srovnání s tradičními rychlými Passaty. Do nově vyfasovaného BMW i8 se posadí policisté ze známého autotýmu a budou se na něm střídat předem vybrané posádky. Posláním těchto eko vozů je tedy zcela jasné. Policie vysílá signál, že přemýšlí nad tím, kam se v budoucnu posune. A je úplně jedno, jestli to byla iniciativa automobilky nebo policie, nás těší, že do toho policie šla. Uvědomuje si to, co v zahraničí funguje jako běžná věc, že to není jen a pouze o měření rychlosti, buzerování a cepování, ale že je potřeba zvyšovat image a zlepšovat veřejné mínění. Nepůjde to rychle, ale tohle je první vlaštovka.

Reklama

Načítám