Hlavní obsah

Pojištění proti pokutám je dle soudu přitěžující okolnost

Foto: Twitter - Policie ČR

S firmami, které řidičům zprostředkovávají takzvané pojištění proti pokutám, se u nás za posledních pár let doslova roztrhl pytel. Jakkoliv je funkčnost takového pojištění minimálně diskutabilní, řidiči o něj mají zájem. Nejvyšší správní soud ovšem před pár dny rozhodl, že takové pojištění bude v rámci správního řízení brát jako přitěžující okolnost.

Článek

Nutno říct, že Nejvyšší správní soud toto pojištění kritizuje už dlouhou dobu. Podle něj má ten, kdo ho má sjednané, arogantní a negativní postoj k dodržování zákonů a předpisů, které upravují provoz na pozemních komunikacích. Podle soudců ten, který neváhá platit i několik tisíc ročně za toto pojištění, už předem počítá s faktem, že může dělat dopravní přestupky, protože se mu za ně nic nestane. Jakkoliv mají soudci vlastně pravdu, jde o hodně odvážné tvrzení, které by mohlo být snadno napadnutelné.

Pojištění proti pokutám funguje tak, že vy jako řidič zaplatíte částku kolem 4 tisíc korun, záleží na konkrétní pojišťovací společnosti, ta vás pak v případě přestupku zastupuje. Většinou to dělá tak, že během správního řízení podává nelogické stížnosti a posílá omluvy, a to tak dlouho, až je celý případ promlčen. Vy jako řidič se tak vyhnete pokutě i bodům. Většina společností, které se tímto businessem zabývají, slibuje, že pokud se jim nepodaří vás z pokuty dostat, zaplatí ji. Asi se shodneme, že je takové chování neetické. Ovšem není mimo zákon, z čehož jak řidiči, tak pojišťovací společnosti těží. Jen využívají díry v zákoně.

Proto je tvrzení soudců sice pochopitelné, ale možná už za hranou. Bylo by dobré místo házení všech, kteří takové pojištění mají sjednané, do jednoho pytle navrhnout úpravu zákona. Není přeci možné někoho posuzovat podle toho, jaké má pojištění nebo ad absurdum podle toho, jak vypadá. To přirovnání je možná silné, ale oprávněné. Samozřejmě víme, že si toto sporné pojištění sjednávají i ti, kteří opravdu neřeší dopravní předpisy a následně se chtějí vyvléknout z případného postihu. Ale mají ho i ti, kteří za volantem tráví třeba pracovně velké množství času a ví, že náš bodový systém je opravdu velmi tvrdý. A přijít o práci i o řidičák tak mohou velmi snadno. Neomlouváme ani jednu skupinu. Ostatně zákony je třeba striktně dodržovat, ale v tomto případě by je to chtělo změnit. A to rychle.

Reklama

Související témata:
Načítám