Hlavní obsah

Podzim je tu. Na co dát pozor za volantem?

Foto: Shutterstock

Podzim za volantem může být zrádný

Léto bylo dlouhé, horké a krásné. Ale vše hezké jednou končí a s létem to není jinak. Změna teplot se ale neprojevuje jen na změně oblečení, ale hlavně na silnicích. Řidiči musí být ostražitější, měli by jezdit bezpečněji a měli by se připravit na sychravé a mlhavé počasí a klouzající silnice.

Článek

Podzim znamená pro řidiče řadu změn. Ze stromů padá listí a v noci či ráno klesají teploty i k nule. Pokud k tomu všemu trošku zaprší, stává se ze silnice nebezpečné kluziště, o kterém ale nemusíte vůbec vědět. Zatímco sníh a mráz vám napoví, že silnice klouže, slabý dešťový poprašek a spadané listí možná ne. Přitom právě tato podzimní kombinace je stejně nebezpečná jako uježděný sníh. Pozor proto dejte na aquaplaning a na fakt, že se prodlužuje brzdná dráha vozu. Řidič by měl proto snížit rychlost a zvýšit odstup od vozu jedoucího před ním až na tři vteřiny. Měl by také sledovat jízdní pruhy a dívat se do stran, aby při nutnosti okamžité reakce eliminoval časovou prodlevu.

Specialisté bezpečné jízdy z Autodromu Most také upozorňují, že v případě nutnosti nouzově brzdit na vodě platí jediné pravidlo. Pokud už se do takové situace dostanete, vyšlápněte spojku a tlačte na brzdový pedál největší možnou silou. Jen tak docílíte nejkratší brzdné dráhy. Platí to pro brzdění na všech površích, tedy na suchu, mokru či sněhu. U vozů s automatickou převodovkou nebo elektromobilů, které spojku nemají, se prostě jen vší silou brzdí. Automat si s tím poradí.

Až se zima zeptá

Podzim je ošemetný a velmi rychle může přejít v tuhou zimu. Proto je dobré už dnes myslet na zimní výbavu svého auta. Základním atributem výbavy pro chladné měsíce je zimní pneumatika. Nasazuje se, pokud tři až pět dnů po sobě dosáhne ranní teplota jen sedmi a méně stupňů Celsia. V České republice musí být taková pneumatika označena písmeny M + S. Ideální ale je sáhnout po pneumatice, která má nejen toto označení, ale k tomu ještě tři vrcholy se symbolem sněhové vločky uprostřed.

Zkontrolujte si také, jestli máte v autě sněhové řetězy, ale i takové drobnosti, jako je škrabka na okna nebo zimní náplň do ostřikovačů. Není nic horšího, než přijít ráno k zamrzlému autu a okna škrábat třeba kartičkou pojišťovny. Škrabka je malá a můžete ji mít schovanou v některém z úložných prostor v interiéru. Překážet vám tak nebude, ale máte ji kdykoliv po ruce. Dobré je také vozit malý smetáček, protože jízda se zasněženým autem je u nás postavena mimo zákon.

Konkrétně od 20. 2. 2016 u nás vstoupilo v platnost ustanovení novely zákona o provozu na veřejných komunikacích, které jasně zakazuje jízdu nejen se zamrzlými okny, ale i se sněhovou čepicí na autě nebo zasněženou registrační značkou. Pokud toto řešit nebudete, můžete se od policistů dočkat pokuty v blokovém řízení 2 000 Kč a ve správním 2 500 Kč. Navíc ohrozíte řidiče jedoucí za vámi, protože sníh, který odletí z vaší střechy může skončit na okně za vámi jedoucího vozu.

Rada na podzimní a zimní jízdu je vcelku jednoduchá a prostá. Dávejte pozor nejen na sebe, ale i na ostatní řidiče. Všichni se přece chceme vrátit domů v pořádku.

Reklama

Související témata:
Načítám