Hlavní obsah

Podle ministerstva máte umět vyměnit diody ve světlometu

Foto: Archiv Garáž.cz

V rámci povinné výbavy musíte v autě vozit třeba hever či klíč na kola. A i u vozů s diodovými světlomety nesmějí chybět náhradní žárovky. Z tohoto hlediska jsme evropským unikátem.

Článek

Ministerstvo dopravy se domnívá, že automobilky by měly vyrábět své vozy tak, aby byly žárovičky relativně snadno vyměnitelné. A to i v dnešní době, kdy značná část automobilů používá xenonové výbojky, či dokonce diodové světlomety. Vyplývá to z vyjádření mluvčího ministerstva Tomáše Neřolda pro server idnes.cz.

V rámci Evropy již téměř nikde není povinnost vozit v autě hever a klíč na kola, v Česku a na Slovensku však stále ano. Rezervní žárovky jsou rovněž přežitek, dnes již podobné věci řeší servisy a často není ani v možnostech člověka vyměnit xenonovou výbojku či světelné diody. To jsou úkoly určené i dle výrobce výhradně pro servisy. Politici tedy nyní chtějí povinnou výbavu změnit. Jenže ministerstvo dopravy pravděpodobně nežije v tomto století a jakékoliv úpravy odmítá. Policisté vás tedy stále mohou popotahovat za to, že u vozu s plně diodovým osvětlením nemáte rezervní žárovky.

Foto: Archiv Garáž.cz

Naposledy se povinná výbava měnila před osmi lety, kdy odpadla nutnost mít rezervní kolo - stačí lepící sada. Naopak od té doby musíme mít v autěch reflexní vestu. 

TV show Garáž!

Urbič vyzkoušel americkou klasiku s evropskm charakterem Ford Mustang. Rejloš si užil nadpozemsk zžitek v legendrnm Jaguaru E-Type. Srovnali jsme dvě cenově dostupn auta - Rapid a Tipo a otevřeli jsme skvostnougaržMirka Kouta.VceZDE!

Reklama

Načítám