Hlavní obsah

Po německých dálnicích nadále neomezeně, rozhodl parlament

Foto: Shutterstock/VanderWolf Images

V Evropě existuje jen málo míst, kde si můžeme dovolit legálně sešlápnout plynový pedál našeho auta až na podlahu a užít si opravdu rychlé jízdy. Jedním z těchto míst jsou německé dálnice, kde kromě vybraných úseků neplatí žádné omezení rychlosti. O tuhle evropskou výjimku jsme ale mohli snadno přijít.

Článek

Němečtí Zelení před časem navrhli omezení rychlosti na všech německých dálnicích plošně na 130 km/h. Návrh zdůvodnili zvýšením bezpečnosti, ale samozřejmě i snížením hluku a emisí. A minulý týden došlo na lámání chleba – o návrhu se hlasovalo v německém parlamentu.

Navzdory současným evropským trendům ale členové Bundestagu návrh výraznou většinou zamítli. Proti návrhu hlasovalo hned 498 členů parlamentu z celkových 631. Dali tak jednoznačně najevo, že chtějí své mercedesy a bavoráky nadále prohánět po dálnicích bez omezení.

Zdá se tak, že současný stav na německých dálnicích ještě nějaký čas vydrží. I německé ministerstvo životního prostředí totiž uvádí, že požadované omezení rychlosti by mělo jen minimální vliv na velikost uhlíkové stopy Německa. Omezení rychlosti v současnosti platí zhruba na 30 % úseků německých dálnic, a to zejména v okolí zástavby či v blízkosti křížení a napojování dálnic.

Byli byste pro omezení rychlosti na německých dálnicích na 130 km/h?
Ano, bylo by to bezpečnější
7,1 %
Ne, německé dálnice musejí zůstat bez omezení
82,6 %
Je mi to jedno, do Německa nejezdím
10,3 %
Celkem hlasovalo 1543 čtenářů.

Reklama

Načítám