Hlavní obsah

Pivní kola z Prahy zmizí! Nelíbí se občanům, ani úředníkům

Foto: PragueBeerBike

Ti šťastnější z vás možná nevědí, co takové pivní kolo vůbec je. Ti méně šťastní ho dennodenně potkávají v centru Prahy. Jedná se o nemotorový dopravní prostředek, jenž má jednoho střízlivého řidiče a řadu popíjejících pasažérů, kteří společným šlapáním do pedálů pohánějí vozítko kupředu. Vlastně docela hezký vynález, kdyby ovšem neměl celou řadu nedostatků.

Článek

Myšlenka je to hezká – spojit zábavu s přáteli, trochu toho pohybu, popíjení nejoblíbenějšího českého nápoje a obdivování pražských památek. To se přece musí líbit každému! Nebo ne?

Turistům, kteří tuto atrakci nejčastěji využívají, se to zcela jistě líbí. Méně se to už líbí obyvatelům Prahy. Důvodů je hned několik. Tak zaprvé – hluk. Představa partičky jižanů kolem třiceti let, která za kultivovaného rozhovoru o krásách Prahy projede kolem vás, je zcela mylná. Když bydlíte na místě, kudy tato pivní kola jezdí, otevření okna si zkrátka dvakrát rozmyslíte.

Dalším neméně nepříjemným aspektem této atrakce je zdržování dopravy. Pivní kolo má do šíře téměř dva metry, takže v úzkých ulicích metropole se dá předjet jen stěží. Výjimkou tak nejsou několikasetmetrové kolony aut, které se pomalu šinou za partičkou rozjařených opilců na podivném vozítku. To vše ve městě, které podle jeho zástupců bojuje proti alkoholové turistice.

Foto: PragueBeerBike

Pivní kolo v úzkých ulicích nemáte šanci autem předjet. A to je problém

Pivní kola, která jsou z pohledu legislativy běžným jízdním kolem, způsobují nepříjemnosti také některým chodcům, zejména seniorům nebo matkám s kočárky. Situaci tak již musela řešit městská část Praha 7 v oblasti oblíbené Letné: „Občané si na jejich provoz stěžovali především v oblasti Letenských sadů, kde jsou úzké cesty a kde pivní kola způsobovala problémy především seniorům a rodičům s dětmi na kolech či odrážedlech. Snažili jsme se s provozovateli domluvit, aby nezajížděli do míst, kde se jim dá obtížně vyhýbat. Dohoda se bohužel nezdařila, a tak jsme již v létě minulého roku jako první městská část přistoupili k omezení pohybu pivních kol na našem území, konkrétně v Letenských sadech,” sdělil pro Garáž.cz radní Prahy 7 Ondřej Mirovský.

A omezování pivních kol bude pokračovat, a to nejen na Praze 7. „Je to jen hlučná atrakce pro turisty, která Pražanům nic dobrého nepřináší. Alkoturismus podporovat nebudeme. Praha nabízí turistům daleko hodnotnější zážitky. Jak jsme slíbili, pivní kola zakážeme – z centra by měla zmizet už toto léto,” slibuje pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

Město se rozhodlo pro regulaci v podobě zákazu vjezdu těchto pivních vozítek na území, kam nesmějí vozidla nad 6 tun. Konkrétně se jedná o všechna jízdní kola, která mají šířku větší než 1,5 metru, což všechna pivní kola mají. „Nebudeme zároveň zahlcovat centrum dalšími zákazovými cedulemi ani kreslit značení na chodníky. Pro označení využijeme stávající cedule se zákazem vjezdu vozidel s hmotností nad 6 t, případně nad 3,5 t,” popisuje Adam Scheinherr.

Foto: TSK

Provozovatelé pivních kol to mohou od léta zabalit, v turisticky atraktivní části Prahy budou mít zákaz

Omezení na základě šíře kola se zdá být ideálním nástrojem, podle náměstka pro dopravu tím zakáží vjezd do centra všem pivním kolům, ale zároveň neomezí cyklisty nebo dodavatele, kteří na kolech rozvážejí zboží, a tím výrazně ulevují motorovou dopravou přetíženému centru. Podle Martina Šebesty z tiskového oddělení ÚMČ Praha 1 by měl zákaz vejít v platnost nejpozději 1. srpna tohoto roku: „V současnosti se čeká na realizaci dopravního značení, které provede TSK,” vysvětluje.

Komu se ale zákaz zcela jistě líbit nebude, jsou provozovatelé pivních kol. Ti sice některé stížnosti obyvatel připouštějí, zároveň by se ale rádi s městem nějak domluvili: „Jako velký problém vnímáme nulovou vůli k jednání ze strany města. Z naší strany není problém atrakci upravit, ať už trasováním, denní hodinou provozu, nainstalováním hlukoměrů, tak aby mohl personál vědět, kdy přesně je nutno do zábavy zasáhnout. Nicméně ze strany zastupitelů a radních nebyl zájem problematiku aktivně řešit, místo toho chtějí atrakci plošně zakázat. Je to pro ně méně práce,” říká Jakub Jindra ze společnosti PragueBeerBike a upozorňuje, že se v souvislosti s prohřešky proti pořádku v ulicích hází všichni provozovatelé neprávem do jednoho pytle.

Zakázali byste pivní kola v centru Prahy?
Ano, způsobují jenom problémy
59,2 %
Ne, je to dobrá atrakce pro turisty
5,3 %
Ne, ale vyhradil(a) bych pro ně speciální trasu, kde nebudou překážet
35,5 %
Celkem hlasovalo 4544 čtenářů.

Reklama

Načítám