Hlavní obsah

Pininfarina Battista je extrémně výkonný elektromobil

Foto: Pininfarina

Pininfarina Battista

Ještě před zahájením autosalonu v Ženevě bylo jasné, že letošní ročník bude hlavně ve znamení elektromobility. Také jste si mysleli, že to bude tak trochu nuda bez špetky výkonu, silných modelů a emocí? My také, ale vypadá to, že jsme se všichni spletli. V Ženevě se totiž ukázal i extrémně výkonný elektromobil Pininfarina Battista.

Článek

O elektromobilech si možná myslíte, že jsou bez výrazu a nudné. Že jsou dobré leda tak pro šílené milovníky ekologie, kteří k životu nepotřebují rychlost, styl ani výkon. Ovšem není elektromobil jako elektromobil, což tohle neuvěřitelně rychlé a super drahé auto vystavené v Ženevě dokazuje. Na svědomí ho nemá nikdo menší než designové studio Pininfarina. Ano, těžko byste hledali v automobilovém světě věhlasnější studio. Existuje už 90 let a za tu dobu má na kontě neuvěřitelné množství báječných aut nebo jen studií. A jejich poslední projekt jen ukazuje, jak moc dobří u Pininfariny jsou.

Nový elektromobil pojmenovaný Battista tímto odkazuje na zakladatele designérského studia, samotného Giovanni Battistu „Pinin“ Farina. Tvůrci tvrdí, že jde jen o koncept, ale domníváme se, že je tak propracovaný, že se ho možná i opravdu dočkáme, a sice v totožné podobě i technické specifikaci. A třeba i celkem brzo! A navzdory opravdu vysoké ceně, kterou tvůrci stanovili na v přepočtu zhruba 60 milionů korun. A to je zatraceně hodně, i když ta částka je v zásadě ospravedlnitelná.

V prvé řadě je tu fakt, že jde o jeden z nejrychlejších elektromobilů na světě. Vlastně možná jedno z nejrychlejších aut na světě. O pohon se zde starají hned čtyři elektromotory, jejichž celkový výkon je 1 379 kW, tedy asi 1 900 koní. Ne, neděláme si legraci, to je realita! Elektromotory pracují s bateriemi s kapacitou 120 kWh a kromě šíleného výkonu jsou ještě schopny generovat neméně překvapivý točivý moment 2 300 Nm. A mimochodem, baterie dodala chorvatská firma Rimac Automobili.

Ve výčtu dosti zběsilých čísel jsme ale ještě neskončili. Vzhledem k tomu výkonu vás asi nepřekvapí, že zrychlení z 0 na 100 km/h zvládne tento velmi jedinečný elektromobil pod dvě sekundy. Ano, ani ne dvě sekundy, během kterých běžný smrtelník možná tak mrkne. A zatímco vy jednou mrknete, tohle auto atakuje stovku. Neuvěřitelné! Kromě toho by měl bez sebemenšího problému zvládnout atakovat rychlost až 400 km/h a podle výrobce na jedno nabití ujede až 480 kilometrů. No, to je sice moc hezké číslo, ale jakmile budete mít možnost využívat potenciál všech čtyř elektromotorů, byť jen z části, a přitom zkoušet, jak takový výkon vlastně funguje, dojezd se samozřejmě rapidně sníží. Kdo by tohle ale řešil, když k nabití na 80 % stačí jen 40 minut.

Pininfarina tvrdí, že kousek vystavený v Ženevě je opravdu jen prototyp. Ovšem také prozradil, že v roce 2020 teoreticky nic nebrání tomu, aby odstartoval sériovou výrobu. Jestli ale na autě provede nějaké změny, to známo zatím není. Jak jsme řekli výše, doufáme, že ne. Tohle je totiž jedno z nejzajímavějších sportovních aut dneška a nejspíš i budoucnosti. Zatím se mluví o tom, že bude vyrobeno jen 150 kusů. Padesátka má být k dispozici v Evropě, padesátka v Americe a padesátka nikde jinde než na Blízkém Východě. A právě tam těch padesát aut zmizí nejspíš velmi rychle.

Reklama

Načítám