Hlavní obsah

Pikes Peak: Končí tam po tragické nehodě závody motocyklů?

Foto: Ducati

Carlin Dunne, čtyřnásobný vítěz Pikes Peaku, chtěl pro Ducati Streetfighter V4 nový rekord

Říká se mu Závod do oblak a není pochyb o tom, že jde o nejslavnější závod do vrchu na světě. Délka 20 kilometrů, 156 zatáček, strmé srázy a cíl v nadmořské výšce 4 301 metrů. Občas se ale stane, že tady umírají lidé. Teď, při posledním závodě na sklonku června, to byl motocyklový závodník Carlin Dunne, když se pokoušel o rekord dráhy. Zemřel 400 metrů před cílem – i když se tomu budete nejspíš divit, stal se teprve sedmou obětí závodu. První závod na Pikes Peaku se přitom jel už v roce 1916!

Článek

Historie Pikes Peaku je téměř stejně stará jako motorismus samotný. A ruku v ruce s tím jde i závodění. A k závodění samozřejmě umírání patří, vždycky to tak bylo a speciálně 60. a 70. léta minulého století byla v daném ohledu hodně divoká. Fakt, že na Pikes Peaku za celou dobu jeho konání, tedy během 97 ročníků, zemřelo jen sedm závodníků, je skoro malý zázrak.

Jen pro srovnání – ve formuli 1 zahynulo od roku 1953 pětačtyřicet jezdců. Při pokusech zdolat vrchol hory K2 zemřelo minimálně 76 horolezců. A na následky kouření ročně umírají minimálně 4 miliony lidí.

Ředitelství závodu PPIHC přitom dělá pro bezpečnost jezdců maximum. Na spoustě nebezpečných míst přibyla svodidla, záchranářské zabezpečení je na nejvyšší úrovni a v některých místech byla dráha rozšířena. Od roku 2012 už přitom není Pikes Peak tím původním Pikes Peakem, protože byl kompletně vyasfaltovaný; dříve se závodilo z části i na šotolině, což dělalo jízdu ještě podstatně náročnější. Umíte si ale asi představit to „nadšení“ jezdců i fanoušků, kteří s nostalgií vzpomínají na staré dobré časy.

Tom Osborne, šéf závodu, k tomu řekl: „Je na čase, abychom se důkladně podívali na všechny aspekty závodu, včetně motocyklového programu, a řekli si, co můžeme změnit. Budeme analyzovat všechny skutečnosti i co by se stalo, kdyby motocykly skončily na Pikes Peaku úplně.“ Podle Osborna by mělo být jasno do konce roku 2020, ale mně osobně připadá, že on sám už má dávno jasno.

Podívejte se, jak vypadá Pikes Peak ze sedla motocyklu – BMW S1000R řídí Stefan Dolipski

Carlin Dunne závodil na prototypu Ducati Streetfighter V4 a rozhodně to nebyl žádný Mr. nazdárek – šestatřicetiletý závodník totiž dokázal Pikes Peak čtyřikrát vyhrát a teď si jel pro další rekord. „Truchlíme nad tragickou smrtí Carlina a zůstane navždy v našich srdcích jako součást rodiny Pikes Peak International Hill Climb," uvedli organizátoři závodu v prohlášení jen pár chvil po jeho smrti.

Foto: Ducati

Motocykl Ducati Streetfighter V4 bude teprve uveden na trh

Ano, je to tragédie. Ale je to důvod k tomu, aby bylo závodění motocyklů na Pikes Peaku zakázáno? Protože co bude dál? Zakážou celý Pikes Peak? Zruší formuli 1? Oplotí K2? A zakážou kouření?

Reklama

Načítám