Hlavní obsah

Peugeot představuje nový závodní speciál 208R2

Foto: Peugeot

Peugeot 208R2

Peugeot má ve světě motorsportu, konkrétně v rallye, dlouholeté a také úspěšné zkušenosti. Ty chce zúročit v novém rallyovém speciálu 208R2, jehož testování se poprvé přesunulo na silnice. S vozem má velké plány a doufá, že co do úspěšnosti naváže na závodního předchůdce.

Článek

Peugeot ve spojení s rallye pro vás jistě není neznámou. Ostatně, stačí vzpomenout na legendy se lvem ve znaku, které se do historie tohoto druhu motorsportu zapsaly nesmazatelným písmem. Mluvíme o modelech 205 a 106 GTI, které pro svou ovladatelnost, nízkou hmotnost a celkem slušný výkon patřily mezi velmi oblíbená závodní auta. Ty začínající jezdce zbytečně nekousaly a ti zkušenější s nimi zvládali hotové divy. I proto věnujeme pozornost novince, kterou Peugeot poodhaluje. Nese sice stejné jméno, jako její předchůdce, technika je ale úplně jiná.

Závodní novinka vychází ze svého sériového sourozence, modelu 208, který byl ve své nové podobě představen na letošním autosalonu v Ženevě. Právě na něj, tedy alespoň co do designu, se během autosalonu snášela jen slova chvály. Peugeotu se tohle malé auto moc povedlo, nebál se zajímavých tvarů, spousty moderních technologií a celkem slušné nabídky motorizací. Pro nás je ale důležitý fakt, že nová 208 přijela také na nové modulární platformě CMP.

A právě na této platformě jezdí i nový závodní speciál. Možná pro vás bude překvapením, že ač jde o rallyové auto, pod kapotou je agregát PureTech o objemu 1,2 litru. Pro soutěžní potřeby ale dostal do vínku mnohem větší turbodmychadlo, upravenou elektroniku a závodní převodovku. Samozřejmostí je, že bude splňovat předpisy FIA R2C. Konkrétní hodnoty, jako výkon nebo točivý moment, zatím Peugeot neprozradil. V tuto chvíli novinku, u které doufá, že co do prodejních úspěchů minimálně dožene svého předchůdce, testuje na silnicích ve francouzském pohoří Vosges. Mimochodem, předchůdce se stejným jménem nakonec jezdí po světových soutěžích v počtu 450 kusů. A to je velmi slušné číslo!

Bruno Famin, ředitel divize Peugeot Sport, k novému vozu řekl: „S velkou radostí se účastním prvního testování nejnovějšího přírůstku divize Peugeot Sport: nového Peugeotu 208R2. Pro Peugeot Sport jde o nesmírně důležitou událost, protože základem naší činnosti jsou více než kdy jindy závody určené pro zákazníky. S tímto novým modelem Peugeot 208R2 chceme našim klientům nabídnout vysoce výkonné a spolehlivé auto, které jim přinese spoustu potěšení z jízdy při minimálních provozních nákladech. Není důvod měnit recept na úspěch v R2, proto jsme se nesnažili vše překopat, ale vůz jsme vylepšili o nový motor PureTech s objemem 1,2 litru, který zajistí podstatný nárůst výkonu. Dnes začínáme s testovací fází, což je důležitý milník! Cílem nadcházejících měsíců bude získat během celé řady testovacích jízd co největší množství zkušeností a dat, a to na všech terénech a za všech podmínek, aby bylo možné stanovit a ověřit konečné technické specifikace vozu a být připraveni vyrazit do sezóny 2020.“

Reklama

Související témata:
Načítám