Hlavní obsah

Peugeot 5008 - Nové terénní ambice

Foto: Archiv Garáž.cz

Peugeot 5008

Peugeot odhalil druhou generaci velkoprostorového modelu 5008. A to ze segmentu MPV přechází do stylovějších SUV, která jsou nyní v módě.

Článek

O segmentu MPV se občas mluví jako o sbírce zoufalých aut pro zoufalé lidi. Pravda, ctíme čest výjimek, jako je Fiat Multipla nebo Honda FR-V, ale většina MPV o vás vypovídala jen to, že vozíte hodně dětí a auta vám vůbec nic neříkají. Jsou to mnohdy jen spotřebiče k dopravě, byť o trochu dražší než pračka.

Stále více se tak po jejich boku prosazuje segment SUV, které dobře vypadají, často dobře jezdí, zvládnou lépe retardéry či polní cesty a prostoru uvnitř mají skoro stejně. A i to je důvod, proč se v druhé generaci na přesun ze segmentu MPV mezi SUV rozhodl velkoprostorový Peugeot 5008.

Aby nebylo pochyb, že je novinka lepší, je dokonce o 11 centimetrů delší, než současné MPV 5008 (v praxi to znamená 4,64 metru). Navrch tak má takřka o 20 čísel i nad sourozencem 3008, takže si nebudou krást potencionální zájemce. Z téhle délky připadá 2,84 metru na rozvor, díky čemuž pojme až sedmičlennou posádku. Vzhled pak vychází ze současného designového jazyka automobilky s výraznou nízkou maskou chladiče a světlomety se spodním vykousnutím. V zadních svítilnách je pak grafika připomínající lví drápanec v podobě tří svislých čar. Rozhodně je vidět cílení na eleganci a snahu o podobnost s faceliftovanou 508.

Uvnitř se opět uplatnil používaný koncept i-cocpit. Ten znamená vysoko umístěné přístroje a displej (12,3 palce), které jsou v zorném poli řidiče a osmipalcová dotyková obrazovka na středovém panelu. Volant má poměrně maličký věnec. Zadní sedadla jsou samostatná a sklopná. V druhé řadě nabízí Peugeot polohovatelná sedadla, třetí řada vážící 11 kg je pro změnu snadno vyjímatelná. Díky tomu zvýšíte objem kufru na 1060 litrů (v sedmimístné verzi 780 litrů). Sklopit lze i sedadlo spolujezdce, pak můžete převážet předměty delší než 3 metry.

Peugeot 5008 používá novou platformu EMP2, která se již osvědčila u sourozenců 308 a 3008. S nimi sdílí i část nabídky motorů, která se orientuje hlavně na přeplňované vznětové motory. Můžete si tak pořídit šestnáctistovku BlueHDi ve výkonových variantách 100 a 120 koní. Případně je tu ještě dvoulitr BlueHDi s výkony 150 a 180 koní. Pokud si nedáte vymluvit zážehový agregát, můžete zvolit tříválec 1.2 PureTech (130 koní) nebo čtyřválec 1.6 PureTech (165 koní). Kromě základního dieselu s pětistupňovým manuálem mají všechny modely standardně šestistupňovou převodovku. A úplně všechny se pak dočkají systému Start-stop.

Oficiální představení proběhne v Paříži, prodej bude zahájen na jaře příštího roku. Výroba bude probíhat ve francouzském Rennes.

Peugeot 4008

Tento týden představil Peugeot ještě jedno SUV - model 4008. Ten se ale bude prodávat pouze v Číně. Truchlit ovšem nemusíte, jedná se pouze o prodlouženou verzi druhé generace evropské 3008.

Reklama

Načítám