Hlavní obsah

Pátý level autonomního řízení? Budeme spát nebo relaxovat!

Foto: Archiv Garáž.cz

Autonomnímu řízení se nevyhneme, ale co nás čeká? Volné chvilky, které budeme moci využít ke čtení, spaní, odpočinku nebo diskuzi se spolucestujícím. Kdy to přijde? V roce 2030, alespoň podle BMW.

Článek

Automobilky se na celém světě masivním způsobem pustily do vývoje autonomního řízení a každá je různě daleko, resp. slibuje nám hory doly za dva, tři, pět nebo deset roků. Nejnověji ukázuje BMW, kde se právě nachází a co nás v následujících letech čeká. Nebude to už příliš dlouho trvat a dočkáme se zaslouženého odpočinku za volantem.

Foto: Archiv Garáž.cz

Mnichovská automobilka počítá s tím, že se s autonomním řízením dopracuje až k plně autonomní páté úrovni. V tuto chvíli jsou na druhém stupni, což znamená, že si třeba sedmičkové BMW můžete vyparkovat z řady dálkovým ovládáním a při jízdě není problém na nějakou dobu pustit volant. Vůz se dokáže sám udržovat v pruzích a nepotřebuje asistenci řidiče při zpomalování a zrychlování. Po zhruba půl minutě vás ale vůz vyzve, abyste převzali řízení, které následně opět můžete přenechat na voze samotném. Důvěřuj, ale prověřuj.

Třetí úroveň ještě nebude nikterak zajímavá a převratná. Bude možné se na chvilku přestat věnovat řízení, včetně soustředění pohledu na jiná místa, než je silnice. Opět ale jen na určitý časový úsek, po kterém vás vůz vyzve k převzetí řízení. Autonomní řízení třetí úrovně navíc zvládne větší množství manévrů, než je dnes zvykem. Tento level se v nových automobilech objeví již relativně brzy. Výraznější pokrok nastane až u čtvrté úrovně, která bude na trhu od roku 2021. Tady už bude možné sklopit sedačku a na chvilku si zdřímnout, relaxovat nebo číst si noviny. Automobil už bude schopen větší část cesty řídit úplně sám a pouze v některých mezních případech požádá o převzetí kontroly nad vozem.

Foto: Archiv Garáž.cz

Úplným vrcholem, který by měl v režii BMW přijít v roce 2030, bude pátá úroveň autonomního řízení, kdy se ve voze zasune nebo jinak schová volant s pedály, sedačky bude možné otočit proti sobě a udělat si z automobilu doslova obývák. Automobil se tak bude schopen pohybovat úplně sám bez potřeby zásahu řidiče. Některé vozy dost možná ani volant mít nebudou a my tak definitivně přijdeme o možnost vůz jakkoliv řídit.

Reklama

Načítám