Hlavní obsah

Parádní koncept Shelby GR-1 se konečně dočká výroby

Foto: Shelby American

Koncept Shelby GR-1 vznikl v roce 2005, ale i přes vřelé přijetí odbornou i laickou veřejností tehdy dostal „stopku“. Externí firma se teď postará o jeho znovuzrození

Naprosto cool koncept z minulé dekády, inspirovaný závodním vozem od samotného Carolla Shelbyho, se konečně dostane do výroby. Nebude jej sice vyrábět přímo Ford ani Shelby, bude ale v dobrých rukou – odhodlaná firma Superperformance má řadu zkušeností a samotný Ford jí schválil licenci k výrobě. A prý vznikne i v elektrické verzi.

Článek

Pamatujete na koncept Shelby GR-1 z doby před zhruba patnácti lety? Pevně věříme, že vám je minimálně povědomý. Ford s ním udělal spoustu parády, aby nás pak donutil zatlačit slzu, když oficiálně prohlásil, že GR-1 nikdy nebude ničím jiným než konceptem. Až doteď. Asi fakt platí, že naděje umírá poslední.

I když, technicky vzato ji Ford ve skutečnosti vyrábět nebude. GR-1 se zrodí v dílnách kalifornské firmy Superperformance, která je zvyklá mimo jiné vyrábět klasická auta s novodobými vnitřnostmi – něco jako dělá Singer pro Porsche. A shodou okolností dělají i moderní Shelby Daytona Coupe, auto, kterým se GR-1 nechalo hodně inspirovat.

„Klidně jsme mohli udělat repliku, mohli jsem ho udělat i jako kit car, ale to by pro nás nebylo dostatečně uspokojující,“ řekl výkonný ředitel firmy Superperformance Lance Stander. „Zkrátka jsme potřebovali licenci přímo od výrobce.“

Slovo dalo slovo, zdá se, a tak se Amerika a celý svět dočkají duchovního nástupce legendární Daytony. Ale než všechny kousky skládanky zapadly do sebe, trvalo to prý celých šest let. A je to ještě lepší – s výrobou bude pomáhat dokonce přímo firma Shelby American, a to i s elektrickou verzí.

Co bude pod kapotou, to je ve hvězdách. Je ale velice pravděpodobné, že to bude pořádná strojovna. Nicméně koncept byl poháněn 6,4litrovou V10 s více než dostatečným výkonem 600 koní a stovkou za 3,9 s. Stander chce ale zajít ještě dál. Prý se chce se zrychlením dostat pod tři vteřiny!

Obáváte se, že vznikne jen hrstka exemplářů, které nikdy neuvidíme na silnici? Toho se prý bát nemusíme. V první linii vznikne 200 kusů s karoserií z hliníku a povrchovou úpravou, která bude přesně kopírovat koncept z roku 2005. A pak budou na základě poptávky vznikat další kusy, už ale s karbonovým tělem. Jsme rádi, že jsou na světě pořád lidé, kteří se nehodlají smířit s tím, aby skvělé koncepty upadly v zapomnění. Budeme si sice muset nějaký ten pátek počkat, ale podle nás to čekání bude stát za to.

Reklama

Načítám