Hlavní obsah

V zahraničí velký pozor na používání palubních kamer! Hrozí pokuty, v některých zemích je ilegální kameru i vlastnit

Foto: Škoda Auto

Palubní kameru má dneska kdekdo, ale tušíte, jak je to s pravidly užívání v Česku i zahraničí? A kde za pouhé vlastnictví takového zařízení hrozí postih?

Chystáte se cestovat po Evropě a máte v autě palubní kameru? Tušíte, kde ji můžete bez problémů používat, ale kde naopak hrozí sankce jen za to, že přístroj vůbec vozíte s sebou? Máme pro vás seznam evropských států a výčet jejich mnohdy nejasných pravidel.

Článek

Palubní kamera přijde v našem čím dál divočejším provozu vhod. Pořízený záznam totiž kolikrát rozklíčuje důvody nehody, odhalí pokusy o podvody, případně usvědčí jiného řidiče z nekalostí. Videa se pak mnohdy dostanou na internet a veřejnost častokrát pobaví, šokují nebo i znudí. Tak, či onak platí pro používání palubních kamer v každém evropském státě jiná pravidla a my vám je na základě informací od Škoda Auto ČR v následujících řádcích přiblížíme.

Francie

Podobně jako v jiných zemích ani zde nesmí kamera bránit řidiči ve výhledu. Záznam smíte pořizovat pro soukromé nebo důkazní účely, ovšem předmětné video jako důkaz můžete předat pouze policii.

Foto: Škoda Auto

Škoda Octavia čtvrté generace má šikovně umístěný USB-C port pro napájení palubní kamery

Rakousko

Rakouská legislativa je trochu nejasná. Říká totiž, že všechny pevně instalované kamery snímající veřejný prostor je nutné oznámit příslušným úřadům a zaregistrovat. Tamní autoklub ÖAMTC však tvrdí, že se toto nařízení na autokamery nevztahuje.

Natáčet tedy můžete, ale za zveřejnění takového záznamu, kde lze rozpoznat osoby nebo registrační značky, můžete vyhrát pokutu až 10 tisíc eur, tedy asi 260 tisíc korun. A to už vaši peněženku zabolí.

Švýcarsko

K použití kamery ve Švýcarsku musíte mít zákonný důvod, nelze tedy natáčet pro vlastní potřebu. Navíc platí, že by všichni, kteří jsou na videu, měli vědět o tom, že je nahráváte. A to nejzásadnější, smíte natáčet výhradně důležité události, nikoli desítky kilometrů běžné jízdy. Podle pravidel byste tedy mohli zapnout kameru těsně před incidentem, což je takřka nereálné. Na tuto a podobné legislativy částečně vyzrálo BMW s funkcí Drive Recorder, která mimo jiné uloží 20 sekund 360° záznamu před nehodou a 20 sekund po.

Foto: Jakub Deml

Technologie Drive Recorder je k dispozici například u BMW X7.

Slovensko

Pro osobní a důkazní potřeby je na území Slovenské republiky povoleno natáčet. Kamera by neměla řidiči bránit ve výhledu a případně zveřejněný záznam nesmí obsahovat jednání lidí a jejich chování na veřejnosti.

Řecko

Kamery určené pro osobní potřebu jsou v této zemi legální, nicméně zveřejňování záznamu a jeho použití pro pojišťovací účely už ne. Video je možné upotřebit výhradně jako důkaz při obvinění z trestných činů.

Foto: Jan Majurník

V Řecku lze video z palubní kamery upotřebit pouze jako důkaz při obvinění z trestných činů.

Maďarsko

Kameru smíte v Maďarsku používat pro osobní účely, ovšem ty nejsou nikde přesně specifikovány. Video musí být v malém rozlišení a s nízkou frekvencí snímků za sekundu. Dále musíte zajistit, aby jej nikdo nemohl zneužít, a do pěti pracovních dnů smazat.

Belgie

Záznam smíte užít pro soukromé účely, ovšem zveřejnění je ilegální. Nahrávku lze použít jako důkaz, nicméně je nutné tento skutek oznámit zúčastněným stranám.

Foto: Škoda Auto

Malér v Belgii? O užití palubního záznamu jako důkazu musíte informovat všechny zúčastněné strany.

Portugalsko

Kameru zde nesmíte ani vlastnit. Její uložení na sedadlo spolujezdce, do přihrádky nebo kufru vás také může vyjít draho.

Lucembursko

Autokameru je zde legální vlastnit, ovšem nelegální používat.

Polsko

Natáčet lze, ovšem na zveřejněném záznamu nesmí být rozpoznatelné osoby ani registrační značky vozidel.

Foto: Škoda Auto

Autokamera je v Polsku legální, nicméně na zveřejněném záznamu nesmí být poznat osoby ani registrační značky.

Ukrajina

Tady kameru vzhledem k množství pojistných podvodů doporučujeme. Záznam se hodí jako důkaz, ovšem před zveřejněním videa zakryjte natočeným lidem obličeje a vozidlům jejich registrační značky.

Foto: Škoda Auto

Jedete do Ruska nebo na Ukrajinu? Kameru raději s sebou.

Ostatní

V níže vypsaných zemích je užití palubní kamery volné. Zařízení nesmí být umístěno v zorném poli řidiče a na zveřejněném záznamu je vyžadována nečitelnost registračních značek a nerozpoznatelnost obličejů.

Seznam zemí: Albánie, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Česko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Gruzie, Chorvatsko, Itálie, Irsko, Island, Litva, Lotyšsko, Makedonie, Malta, Moldavsko, Nizozemsko, Norsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko, Španělsko, Švédsko, Německo, Turecko a Velká Británie.

Autokamery zažívají svůj boom v Asii i Kanadě. Ve Spojených státech amerických regulují jejich užití jednotlivé státy. V Austrálii jsou ze záznamových zařízení ve vozidlech vysloveně nadšení zejména policisté a pojišťovací společnosti.

Reklama

Načítám