Hlavní obsah

Pagani Zonda R – Dokonalé auto na okruh je na prodej

Foto: Pietro Martelletti ©2021 Courtesy of RM Sotheby's

Pokud máte zájem o tuto půvabnou karbonovou chiméru, budete si muset připravit pěkný balík peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma Pagani Automobili nevyrábí jen jedny z nejúchvatnějších a zároveň nejšílenějších vozů, které vyjedou na silnice – v této disciplíně si velmi dobře stojí i na závodních okruzích. Skvělým příkladem je třeba Pagani Zonda R – je trochu jako silniční Zonda, tedy jedna z toho asi milionu verzí, které za ta léta výroby vznikly, jen je tu každý aspekt auta na pomyslném ovladači volume úplně vpravo.

Článek

A co teprve, když je řeč o vylepšené verzi Zonda R Evolution! Původní Zonda R vznikla, navzdory plánu vyrobit 15 kusů, v pouhých 10 exemplářích a oproti silničním Zondám měla hladké pneumatiky, extrémní aerodynamiku generující ohromný přítlak, závodní převodovku Xtrac, závodní 6,0l atmosférický V12 o výkonu 740 koní a zvuk, který překračuje limity na většině světových okruhů.

Foto: Pietro Martelletti ©2021 Courtesy of RM Sotheby's

Pamětníci si možná vzpomenou, že se s ní v Top Gearu svezl i Jeremy Clarkson. A byl naprosto nadšený

Z těch pouhých 10 kusů jen hrstka prošla „upgradem“ na verzi R Evolution – konkrétně to znamenalo výkon zvýšený na 800 koní, přídavné plošinky v předním nárazníku pro vyšší přítlak na předku a vzadu se pod ohromným křídlem objevilo ještě jedno menší, opět ve jménu přítlaku. R Evolution má rovněž lehčí hořčíková kola.

Proč u Pagani upřednostnili tuto 6,0l jednotku před 7,3l kolosem ze silniční Zondy? Důvod je prostý, onen šestilitr je mnohem lépe uzpůsoben na okruhové zacházení, částečně proto, že de facto jde o závodní motor – je odvozen od jednotky ze závodního Mercedesu CLK-GTR, sání motoru je potom odvozeno od světa Formule 1.

Je tedy nad slunce jasné, že auto pojede jako střela. 740 koní (respektive 800 ve verzi „Evo“) by bylo hodně u každého auta, ale anorektická Zonda R váží pouhopouhých 1 100 kilo, což v případě Zondy R Evolution znamená poměr výkonu a váhy 727 koní na tunu, což mu závidí i takový Bugatti Veyron.

Je pochopitelné, že poháněná jsou pouze zadní kola – skvělá sekvenční převodovka Xtrac řadí za pouhých 20 milisekund, což pomáhá zrychlení na stovku za 2,7 s. Maximální rychlost je potom v závislosti na nastavení aerodynamiky a zpřevodování až 370 km/h. A přitom je tohle auto stavěné především na ohromné přetížení v zatáčkách!

Pokud jste někdy snili o dokonalém autě na okruhy a věříte si, že tentokrát by ten vsazený tiket mohl být tím osudovým, už nemusíte dále hledat. Tato konkrétní Zonda R Evolution je právě na prodej u aukční síně RM Sotheby’s za 6,5 milionu dolarů, tedy za sympatických 140 milionů korun. Najeto má navíc jen 632 mil, tedy nějakých 1 011 kilometrů.

Reklama

Načítám